Denizli, gıda israfıyla mücadelede uluslararası bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Denizli Ticaret Odası (DTO) ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından yürütülen Avrupa Birliği (AB) destekli “Topraktan Çatala Gıda İsrafını Önleme Projesi” (Food Chase), İtalya, Romanya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve İsviçre’den gelen paydaşların katılımıyla düzenlenen Bilgi Paylaşım ve Değerlendirme Toplantısı’nda ele alındı. 28 Nisan 2025 tarihinde PAÜ Turizm Fakültesi’nde gerçekleştirilen etkinlik, gıda tedarik zincirinde israfın azaltılması için yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyor.

1 Gpn Sza X0 A Ai Hv U

FOODXIMPACT ÇALIŞTAYI İLE YENİ UFUKLAR

“Sürdürülebilirlik İçin Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri” projesi kapsamında düzenlenen FoodXImpact Çalıştayı, Cosvitec Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden Lucie Vincendon’un proje tanıtım sunumuyla başladı. Etkinlik, gıda güvenliği, gıda kaybı ve israfın önlenmesi gibi konuları mercek altına aldı. DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Aracı, “Gıda tedarik zinciri, çevre, teknoloji, tüketici davranışları ve iklim değişikliği gibi faktörler nedeniyle giderek artan bir baskı altında. Projemiz, bu sorunlara çözüm üretmek için su kadar hayati bir öneme sahip,” dedi. Çalıştay, gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek ortak bir vizyon oluşturmayı hedefliyor.

4 D S C 6017-1

GIDA İSRAFI VERİLERİ ALARM VERİYOR

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör, konuşmasında gıda israfının küresel ve yerel boyutlarına dikkat çekti. “2022’de dünya genelinde yaklaşık 1 milyar ton gıda israf edildi. Türkiye’de ise 2024 verilerine göre 8,7 milyon ton gıda çöpe atıldı; bu, 870 bin kamyon gıdaya denk geliyor,” diyen Güngör, israfın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Güngör, “Hem suda hem gıdada çiftlikten sofraya israfı önlemek, hayatımızın her alanında uygulanmalı. Kaliteli, güvenilir ve sürdürülebilir bir gıda tedarik zinciri oluşturmalıyız,” şeklinde konuştu. Projenin, gelecek nesiller için daha iyi bir dünya bırakma hedefiyle yürütüldüğü belirtildi.

YENİLİKÇİ MÜFREDAT VE EĞİTİM HEDEFLERİ

Proje kapsamında, gıda tedarik zincirinde çalışanlara yeni beceriler kazandırmak için 5. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi’ne uygun 750 saatlik 5 yenilikçi müfredat geliştiriliyor. DTO Başkan Yardımcısı Aracı, “Bu müfredatlarla 336 kişiye eğitim, 168 kişiye iş başı staj imkânı sunulacak ve 42 ‘Çiftlikten Çatala Uzmanı’ yetiştirilecek,” dedi. Üretim, işleme, dağıtım ve tüketim aşamalarında israfı azaltmak için KOBİ’ler, yüksek öğretim kurumları ve tarım sektörü temsilcilerinin yer aldığı bir ekosistem oluşturuldu. Aracı, “Tarladan çatala gıda israfını el birliğiyle önleyeceğiz,” diyerek projenin kararlılığını vurguladı.

5 D S C 6006-1

Başkan Erdoğan’dan Beklenen Açıklama Geldi
Başkan Erdoğan’dan Beklenen Açıklama Geldi
İçeriği Görüntüle

İSRAFIN KAYNAKLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Toplantıda, gıda kaybı ve israfının tedarik zincirindeki dağılımı da ele alındı. Verilere göre, israfın %23’ü üretimde, %16’sı işleme ve depolamada, %9’u dağıtımda ve %52’si tüketimde gerçekleşiyor. Bu oranlar, israfın her aşamada farklı dinamiklere sahip olduğunu gösteriyor. Hasan Aracı, “Üretmek kadar nasıl tükettiğimiz de önemli. Tüm süreçlerde israfı azaltmak için hızla harekete geçtik,” dedi. Proje, üreticilerden tüketicilere kadar toplumun tüm kesimlerini bilinçlendirmeyi ve israfı en aza indirmeyi hedefliyor.

İYİ UYGULAMALAR VE GELECEK VİZYONU

Çalıştayın ikinci bölümü, “Gıda Tedarik Zinciri İyi Uygulamaları ve Geleceği” temasıyla düzenlendi. Çal Meslek Yüksekokulu’ndan Yrd. Doç. Dr. Aysel Yeşilyurt Er, Sadık Tarım’dan Ümran Mersin, İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Gök, Lupa Fındık Makineleri’nden Hande Yiyen Aka, PAÜ’den Prof. Dr. Olcay Polat, Önallar Gıda’dan Alptuğ Önal, PAÜ Turizm Fakültesi’nden Doç. Dr. Hande Mutlu Öztürk ve BİTEK Koleji’nden Gamze Özen Çopur, tarımsal üretimden tüketime kadar iyi uygulamaları ve gelecek vizyonunu paylaştı. Sunumlar, gıda sektöründe yenilikçi yaklaşımların önemini ortaya koydu.