EKONOMİ

Denizli'de Makinacılar Hükümete Seslendi. "Sesimizi Duyun"

Makina Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı, düzenlediği basın toplantısıyla ülkeye büyük katma değer sağlayan yerli ve mili makine üreticilerinin, özellikle Çin başta olmak üzere ithalata karşı korunması gerektiğini söyledi. Hükümetin seslerini duymasını isteyen ve ithal makineye ek vergiler getirilmesini talep eden Sarı, ayrıca bankaların kredilerin önündeki engelleri kaldırmaması durumunda Denizli’de birçok fabrika ve üretimhanenin finansal sıkıntılar nedeniyle üreti

MAKSİAD merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısına MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Yavuz Aki ve  Ferit Bozdemir ile Denizli Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Himmet Ersoy katıldı.

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Yerli ve mili makine üreticilerinin çok zor durumda olduğunu vurgulayan, en büyük sıkıntınınsa rekabet gücünün zayıflaması nedeniyle makine ithalatının artması olarak belirten MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, hükümete seslendi. Yerli ve milli makine üretimini korumak ve üretimi artırmak için yapılması gerekenleri aktaran Sarı; “Makine üretimi ülkemiz açısından büyük önem arz ediyor. Yüksek teknolojiyle ürettiğimiz makinelerimiz, yüksek katma değer sağlayıp, ülkemizin ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Yerli ve mili makine üretimi; hem sanayimize hem de ülkemize büyük katkı sunması nedeniyle üzerimize düşen görevin farkındayız. Tabi dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik daralmanın makineciler olarak büyük etkisini de yaşamaktayız. Hammadde, işçilik ve enerji maliyetlerindeki artış, dünyaya ve iç piyasaya makine satışımızda rekabet gücümüzü çok ciddi azaltıyor.” Dedi.

UZAK DOĞUDAN GELEN MAKİNA İTHALATINDA YÜZDE 15-20  ARTIŞ VAR

Çin başta olmak üzere bir çok ülkeden, Denizli’ye ve ülkeye makine ithalatının çok ciddi boyutta olduğunu belirten Mehmet Sarı; “Örneğin başta Çin olmak üzere, kendi makine üreticisine sağladığı teşvikler, ülkemizde yine sanayicimize makine ithalatında verilen pozitif olanaklar maalesef yerli ve mili makine üreticimizin rekabet edeceği bir alan sunmuyor. Uzak doğudan gelen makine ithalatında yüzde 15 -20 artış yaşandı. Sanayicimiz ayrıca ithal etikleri makinelerin servis ve bakımı noktasında da sıkıntı yaşayabiliyor. Yerli ve mili bir üretici tercih edilse, bu sıkıntıda ortadan kalkmış olacak. Hükümetimizden, Devletimizden yerli üretimin desteklenmesi için biz makine üreticileri olarak, ithal makineye ek vergiler getirilmesini, sanayicimize de ithal değil, yerli makine alımında teşvikler getirilmesini istiyoruz. Dolayısıyla ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan makina üreticisi, hem ülkenin kaynaklarının dışarıya çıkmasına engel olacağı gibi, ciddi anlamda istihdam ve katma değer yaratacaktır. Şuanda maalesef birçok sektöre yönelik makine üreten arkadaşımız, mevcut durum nedeniyle üretime durdurmuş durumdadır. Devletimizin, hükümetimizin sesimizi duymasını istiyoruz” dedi.

“FİNANSAMAN SIKINTISI BÜYÜK BİR SORUN”

İş dünyasının finansman sıkıntısının fabrikaların, üreticilerin batmasına kadar gidecek vahim olaylara neden olabileceğini belirten Sarı, “Finansmana ulaşmakta ciddi sorunlar yaşamaktayız. Yatırım yapmak isteyen, işini geliştirmek isteyen sanayicimiz, esnafımız, tüccarımız krediye ulaşamıyor. Maalesef bankalar kredileri durdurmuş durumda. Böyle giderse sanayicimizin önü karanlık gözüküyor. Çok uzun değil böyle devam ederse kısa zamanda Denizli’mizde finansman sıkıntısı nedeniyle önemli sanayi kuruluşlarımızın, esnafımızın üretimden koptuğunu görebiliriz. Ciddi bir tehlike kapımızda! Bu sıkıntının bir an önce çözülmesi gerekiyor” dedi.

“MAKİNA OSB’NİN HEYECANINI YAŞIYORUZ”

Denizli Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulum aşamasıyla ilgili süreci de paylaşan Sarı, “Makine sektörü olarak Denizli, son 10 yılda çok ciddi bir ivme kazandı. Başta tekstil, kablo, mermer gibi birkaç sektör Denizli’de anılırken şimdi, makine üretiminde de önemli bir potansiyeli yakalamış durumdayız. Denizli Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması noktasında bürokratik tüm süreçleri tamamladık. Değerli Milletvekilimiz Şahin Tin’e, bir önceki DSO Başkanı sayın Müjdat Keçeci’ye ve mevcut DSO Başkanımız sayın Selim Kasapoğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde alt yapı ihalesine çıkacağımızı müjdelemek istiyorum. İhaleye çıkmasıyla ortalama 400-450 milyon lira gibi bir maliyetle de,  alt yapının tamamlanmasını 1 yıl gibi bir zamanda öngörüyoruz.  Alt yapısı tamamlandığında hızlıca makinecilerimiz fabrikalarını kurarak üretime başlayacak. 120 makine üretim fabrikası kurulacak. Alt yapı, sosyal donatılar, fabrikalar modern bir OSB’ye Denizli kavuşmuş olacak. Denizli Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesiyle hem makine sektörü ciddi bir üretim atağı yakalayacak. Sektörde büyük bir gelişim yaşanacak. Hem istihdam artacak hem de Denizli’mize ve ülkemize sunduğumuz katma değer büyük artış gösterecek. Denizli’nin şu an yılık 65 milyon dolar olan makine ihracatı 2025-2026 yıllarında 500 milyon dolar sonrasında 1 milyar dolara çıkacağına gönülden inanıyorum” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }