Benzinde Süpriz İndirim Benzinde Süpriz İndirim

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 17 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini 350 baz puan artırarak yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya yükseltti. Aynı zamanda, gecelik borç verme faiz oranı yüzde 46’dan yüzde 49’a, gecelik borçlanma faiz oranı ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e çıkarıldı. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu faizin sabit tutulacağını öngörürken, bu karar piyasalarda hareketliliğe yol açtı.

EKONOMİSTLERİ ŞAŞIRTAN KARAR

Merkez Bankası’nın nisan ayı faiz kararı, piyasaların beklentilerinin aksine geldi. Ekonomistler faizin yüzde 42,5 seviyesinde sabit kalacağını öngörüyordu. TCMB’nin sürpriz faiz artırımı, enflasyon beklentileri ve finansal piyasalardaki son gelişmelerin etkisiyle alındı. Karar, bankanın enflasyonla mücadelede kararlı bir duruş sergilediğini ortaya koydu.

ENFLASYONDAKİ RİSKLER VURGULANDI

TCMB’nin karar metninde, enflasyonun mart ayında ana eğiliminin gerilediği ancak nisan ayında temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmeler nedeniyle bir miktar yükseleceği belirtildi. Hizmet enflasyonunun ise yatay seyredeceği öngörüldü. Metinde, “Öncü veriler yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ima etmektedir” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, küresel ticaretteki korumacı eğilimlerin ve sermaye akımlarının dezenflasyon sürecine etkileri yakından takip edildiği vurgulandı.

SIKI PARA POLİTİKASI DEVAM EDECEK

Merkez Bankası, enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini net bir şekilde ifade etti. Karar metninde, “Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir” denildi. Maliye politikasıyla artan eşgüdümün de bu sürece katkı sağlayacağı belirtildi. TCMB, politika faizini enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri doğrultusunda belirlemeye devam edeceğini vurguladı.

FİNANSAL PİYASALARA DESTEK ADIMLARI

Karar metninde, son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler nedeniyle parasal aktarım mekanizmasını desteklemek için ilave adımlar atıldığı ifade edildi. Likidite koşullarının yakından izlendiği ve likidite yönetimi araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtildi. TCMB, “Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir” açıklamasında bulundu.

PİYASALARIN TEPKİSİ

Faiz artırım kararının ardından piyasalarda hareketlilik gözlendi. Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi’nin pozitife geçtiği, gram altının ise 4 bin 117 lira seviyesinden 4 bin 63 liraya gerilediği belirtildi. Dolar/TL ve Euro/TL kurlarında da karar sonrası dalgalanmalar yaşandı. Ekonomist Alaattin Aktaş, faiz artışının etkisinin sınırlı olabileceğini ve asıl etkinin haftalık repo ihalelerinin yeniden başlamasıyla görüleceğini ifade etti. TCMB’nin bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısı 19 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirilecek.