Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) Denizli Şube Başkanı Elif Bekci, “Tüm çocuklar için ücretsiz, laik, bilimsel okul öncesi eğitim bir an önce yaşama geçirilmeli; yeterli okul öncesi öğretmeni ataması yapılmalı, 4-6 yaş arası çocuklar için din eğitimi uygulaması kaldırılmalıdır. Tüm çocuklarımız için eşit, parasız, kapsayıcı, ulaşılabilir, nitelikli, bilimsel, kamusal eğitim istiyoruz. Bu açıklamalar çerçevesinde, tüm veli ve yurttaşlarımızı 4-6 yaş okul öncesi din eğitiminin ve zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırılması için imza kampanyamıza desteğe davet ediyoruz” dedi.
“GEREKLİ DÜZENLEMELER BİR AN ÖNCE YAPILMALIDIR”
“Dünyanın her yerinde bilimsel eğitimin temel ön koşulu laikliktir” diyen Bekci, “ Laik olmayan bir eğitim sisteminin kamusal, bilimsel, nitelikli ve demokratik bir içeriğe sahip olması mümkün değildir. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eğitimde zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine karşı açılan davalarda din ve vicdan özgürlüğünün ve Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) eğitim hakkıyla ilgili maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir. Zorunlu din dersi uygulamasına derhal son verilmeli, çocuklarımızın laik, bilimsel ve kamusal eğitim alması için gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır” diye konuştu.
“YAPILMAYA ÇALIŞILAN ÇOCUK HAKKI VE EĞİTİM HAKKI İHLALİDİR”
Başkan Bekci konuşmasının geri kalanında şu sözleri söyledi;
“20. Milli Eğitim Şurası’nda okul öncesi eğitim programında 4-6 yaş arası çocukların; din, ahlak ve değerler eğitimi adı altında din eğitimi almasıyla ilgili tavsiye kararı alındı. MEB tarafından alınan tavsiye kararlarının 52. Maddesi yaşama geçirildi. Bu kara istinaden 59 yeni anaokulunun ve 6950 yeni ana sınıfının açıldığı açıklandı. Ancak bu sınıflar için öğretmen ataması/görevlendirmesi yapılmadı. Henüz oyun çağında olan 4-6 yaş arası çocuklarda soyut kavramlar gelişmediği için bu yaş çocuklara dini eğitim verilmesi, okul öncesi eğitim için gerekli öğretmen ataması/görevlendirmesi yapılmamasının bir sonucu olarak eğitimci niteliği taşımayan kişilerin eğitim kurumlarında görevlendirilmesi çocuklarımızın yaşamında telafisi olmayacak sonuçlar doğuracak olması bilimsel bir gerçekliktir. 4-6 yaş arası çocuklara verilecek din eğitimi pedagoji bilimiyle, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ''Çocuğun üstün yararı'' ilkesiyle çeliştiği gibi laiklik ve bilimsellik ilkelerine de aykırıdır. Yapılmaya çalışılan çocuk hakkı ve eğitim hakkı ihlalidir”