Çal İlçesi’nde kurulan tıbbi aromatik bitkiler işleme tesisi, emekli Emniyet Müdürü Mehmet Yalçınkaya ve oğlu tarafından hayata geçirildi. TKDK'nın desteklerinden faydalanmak için başvuruda bulunan Yalçınkaya, projenin tamamlanmasıyla birlikte yüzde 55 hibe desteği aldı. Toplam maliyeti yaklaşık 12 milyon TL olan projeden Yalçınkaya, 6,5 milyon TL destek aldı. İki hafta önce tam olarak faaliyete geçen işletme, yurt dışında kaliteli ürünler ihraç etmeyi hedefliyor. Şu anda sadece işletme sahibinin tarlalarında yetişen kekikler işleniyor, zira ihracatta pH'sız ürün talep ediliyor. İşletme, birinci sınıf kekik yağı ve suyu üretirken, kekikleri kalibre ediyor ve önümüzdeki haftalarda ilk ihracatını yapmaya hazırlanıyor.

A W395304 06

"YURT DIŞINDAKİ DENEYİMLER BİZE CESARET VERDİ"

TKDK'nın sağladığı yüzde 55 desteğin işletmeyi kurarken büyük cesaret verdiğini vurgulayan Mehmet Yalçınkaya, "42 yıl emniyet teşkilatında görev yaptım ve İl Emniyet Müdürü olarak da görev aldım. Oğlumun yurt dışında çalışarak edindiği tecrübelerle birlikte bu tesisi kurmaya karar verdik. Tesisimiz iki haftadır faaliyette. Şu an sadece kendi tarlalarımızda dört yıldır ürettiğimiz kekikleri işliyoruz. Yapılan laboratuvar analizlerinde ürünlerimizin pH'sız olduğu onaylandı. İhracatta Avrupa'nın bu konudaki hassasiyetini gözeterek ürünlerimizi hazırlıyoruz. Yurt dışından gelen siparişler üzerine iki hafta içinde ilk ürünlerimizi ihraç edeceğiz. TKDK'nın desteğiyle bu tesisi kurduk ve %55 destek aldık. İki yıl önceki maliyetlerle işletme bize 12 milyon TL’ye mal oldu ve bunun %55'ini TKDK karşıladı. İnşaat süreci tamamlandı ve şu anda üretim yapıyoruz." dedi.

A W395304 05

"KEKİK ÜRETİMİ YOĞUN, İŞLEME TESİSLERİNE DESTEK ŞART"

Motorine Büyük Zam Kapıda Motorine Büyük Zam Kapıda

TKDK Denizli İl Koordinatörü Bilal Taştepe, kırsal kalkınmayı desteklemek ve istihdam oluşturmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, "Denizli, kekik üretiminde dünya birincisi. 200 bin dekarlık üretim alanıyla Türkiye'deki kekik üretiminin %90'ını karşılıyor. Dünya kekik ihtiyacının ise %75'ini tek başına Denizli sağlamaktadır. Bu yoğun üretimin yanında işleme tesislerine de destek verilmesi gerekiyor. TKDK olarak, Çal ilçesinde bulunan bu tesise hibe desteği sağladık. Kırsal alanda yatırım yapan işletmeler, hem katma değeri yüksek ürünler elde ediyor hem de istihdam oluşturuyor. TKDK Denizli Koordinatörlüğü olarak şu ana kadar Denizli'de yüzlerce işletmeye destek verdik ve destek olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.