Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, çalışmanın Çal ve Türkiye tarihi ve kültürüne önemli katkı yapacağını söylerken, Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, “Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının kayıt altına alınması Çal’ın tarihi ve kültürel hayatına katkı sağlayacaktır” dedi.

IMG_5570

HEPSİ KAYIT ALTINA ALINDI

Çal’ın tarih ve kültürel hayatına ışık tutacak çalışma, PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mustafa Beyazıt ve 8 kişilik ekibiyle devam ettiriliyor. Ekibin ulaşım, yemek, barınma ve araç-gereç ihtiyaçları ise, Çal Belediyesi karşılıyor. Ekip, 3 hafta içinde 43 mezarlıkta 2 bin 500 Osmanlı dönemine ait mezar taşı tespit etti. Mezar taşları okundu ve hepsi de kayıt altına alındı. Sonuçlar kitap haline getirilecek ve yöre insanı atalarına ait mezarları bulmuş olacak.

Mustafa Beyazıt

MEZARLARIN KİME AİT OLDUĞU BELİRLENECEK

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, PAÜ ile işbirliği içinde yapılan çalışmanın Çal’ın tarihi ve kültürel dokusu adına çok önemli olduğunu vurguladı. Akcan, “43 mezarlıkta tespit edilen 2 bin 500 mezar taşı PAÜ ekibi tarafından tek tek okundu ve kayıt altına alındı. Atalarımızın mezar taşlarının kime ait olduğu tespit edildi. Bu çalışma Çal’ın tarihi ve geçmişteki kültürel dokusu adına çok önemli. Bu mezarlar korunacak. Çünkü, mezarlıklar, bir milletin tapu senedidir” dedi.

IMG_5581

“İNSANLAR, ATALARININ MEZARLARINI BULABİLECEK”

Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, yaptıkları bilimsel çalışmaya katkıda bulunan Çal Belediye Başkanı Akcan’a ve yöre halkına teşekkür etti. Beyazıt, bu yıl Çameli ilçesinde de  Osmanlı dönemine ait 1000 mezar taşını kayıt altına aldıklarını söyleyerek, “İncelediğimiz mezar taşlarının kime ait olduğunu belirledik. Bu çalışma kitap haline getirilecek. Günümüz gençleri, 5-6 kuşak öncesi atalarının mezarlarını bulabilecek. Mezar taşları sadece insanların kimliğini değil, o dönemin sosyal-kültürel hayatını da anlatıyor. Dini inaçlarını tespit ediyoruz. Osmanlı Türkçesini hatırlıyor, Türkçe’nin ne kadar zengin dil olduğunu görüyoruz. Çal’da 2 bin 500 Çallı’nın mezar taşını kayıt altına aldık. Çok verimli bir çalışma oldu” diye konuştu.

Muhacir Yemekleri Yarışması Yapıldı Muhacir Yemekleri Yarışması Yapıldı

IMG_5546

 PAÜ ekibinin Çal mezarlıklarındaki çalışması bu hafta sonu tamamlanacak.