EĞİTİM

Öğrencilere Uygulamalı Deprem Eğitimi Verildi

Denizli’nin Acıpayam İlçesi Gölcük İlköğretim Okulu Öğrencilerine Pamukkale Üniversitesi Şemseddin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarında Deprem Mekanizması, Kentleşmeye etkisi ve Can kayıpları ve hasarları Önlemek için Deprem Öncesi Alınacak Mühendislik Önlemleri konusunda Uygulamalı eğitim verildi.

Eğitim Kapsamında Japonya’nın Ryukyus Emekli Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ömer Aydan, Prof. Dr. NaohikoTokashiki ve Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar tarafından gerçekleştirilen eğitimler kapsamında Gölcük İlköğretim Okulu öğrencilerinin tasarımını yaptığı ve imal edilen sarsma masası kullanılarak sıvılaşma deneyi çalıştırıldı. Yeraltı suyu içeren kumlu zeminlerin deprem sırasındaki davranışı sergilendi.

Eğitimin ikinci aşamasında, Prof. Dr. Ömer Aydan tarafından Pamukkale Üniversitesi’ne bağışlanan ve Japonya’dan getirilerek Üniversitemizdeki laboratuvarda kurulan Deprem Sarsma Masası üzerinde Normal Fayın alçalan bloğu üzerindeki kumlu, siltli ve yeraltısuyu içeren zemin üzerinde alan üst yapıların ve gömülü altyapı elemanlarının davranışı 7.6 büyüklüğüne kadar çıkan deprem sırasında deneysel olarak gösterildi.

Laboratuvara gelen tüm öğrenciler, öğretmenler ve Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri deneysel uygulamaları dikkatle takip ettiler ve gelecek nesillerin deprem öncesi can kayıpları önlemek için alınacak önlemler konusunda eğitim almaları sağlandı. Devamında öğrencilerin soruları öğretim üyeleri tarafından yöneltilen: Japonya’dan hibe edilen sarsma masasının çalışma mekanizması nasıldır? Fayları nasıl oluşur, Deprem Erken uyarı sistemi nedir? Yararlımıdır? Sıvılaşabilir zeminlerde yapı inşaatı nasıl yapılmalıdır?gibi sorular yanıtlandı.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }