Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, epilepsi hastası 15 yaşındaki Sümeyra Gelir’in vefatını gündeme getirdi. Sümeyra’nın, annesi Melek Gelir’in Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işten çıkarılıp cezaevine gönderilmesi nedeniyle iki küçük kardeşine bakmak zorunda kaldığını aktaran Ün, bu trajedinin vicdanlarda derin bir yara açtığını ifade etti.
HASTALIĞIN YÜKÜYLE KARDEŞLERİNE ANNELİK YAPTI
Milletvekili Ün, Sümeyra Gelir’in yaşadığı zorlukları şu sözlerle dile getirdi: “3 Nisan’da haberdar olduğumuz 15 yaşındaki epilepsi hastası Sümeyra, ağır hastalığının altında eziliyordu ama tek yükü bu değildi. Kendisinden küçük iki kardeşine annelik yapmak zorundaydı çünkü anneleri Melek Gelir hapishanedeydi.” Ün, Sümeyra’nın annesinin KHK ile kapatılan bir dershanede öğretmenlik yaptığı için cezaevinde olduğunu belirtti.
“BİR ANNE NASIL DARBE YAPAR?”
Sümeyra’nın annesi Melek Gelir’in durumunu ironik bir şekilde eleştiren Ün, “Anlaşılan bu 3 çocuklu öğretmen anne darbe yapmış. Demek ki bu öğretmen anne, o zaman 5 yaşında olan Sümeyra’sını kucağına alıp tankın üzerine çıkmış. Koskoca generallere, anlı şanlı ordumuza karşı 3 çocuk annesi bir kadın darbe yapmış” dedi. Ün, annenin çocuklarının yaşadığı şehre nakil talebinin dahi reddedildiğini, bu durumun küçük Sümeyra’nın omuzlarına büyük bir yük bindirdiğini vurguladı.
BAYRAM KIYAFETİ YERİNE KEFEN
Sümeyra’nın bayram gecesi hayatını kaybettiğini aktaran Ün, duygusal bir çağrıda bulundu: “Aklı tutulanlar, vicdanı kuruyanlar yüzünden 15 yaşındaki bir kız, bir bayram gecesi bayram kıyafetinden çıkıp kefenini giyiyor. Taşımamız gereken bu sorumluluk tam olarak budur, bayramlığı kefen yaptıran o acıdır.” Ün, Meclis’teki milletvekillerini Sümeyra’nın mezarı başına davet ederek, “Varsa anlatacaklarınızı, itirazlarınızı, bu 15 yaşındaki kızın mezarı başında söyleyin” diye seslendi.
“KHK ÖLÜM DEMEKTİR”
KHK mağduriyetlerinin boyutuna dikkat çeken Ün, bu düzenlemelerin sadece işten çıkarma olmadığını belirtti. “KHK demek, kızlarının kanserden, kalp krizinden kefenlere sarılıp toprağa verilmesi demektir. Bunun ne dinimizde, ne vicdanımızda, ne ahlakımızda yeri vardır” diyen Ün, Meclis’in yıllardır bu konuda duyarsız kalmasını eleştirdi.
YENİDEN YARGILAMA ÇAĞRISI
Konuşmasının sonunda Ün, Sümeyra’nın dramının bir milat olması gerektiğini ifade ederek, “Sümeyra ve ailesinin durumunda olanlar için yeniden yargılama yolu açılsın çağrımı yapıyor, genel kurulu vicdana davet ediyorum” dedi. Ün, benzer acıların yaşanmaması için yetkililere ve milletvekillerine sorumluluk alma çağrısında bulundu.