Hastalığı nedeniyle çalışma imkanı bulamayan kişilere emeklilik kolaylığı sağlanıyor. Hasta olanlar ve bu durumu sağlık kurulu ile raporlayabilen kişiler, yaş şartına bakılmaksızın emekli ediliyor. En az %60 ve üstü güç kaybına uğradığı resmi raporlarla tespit edilen çalışan malulen emekli oluyor ve maaş bağlanıyor.
1800 GÜN ŞARTI BULUNUYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık durumu elverişli olmayan kişilere destek sağlıyor. Çalışırken çalışma gücünü kaybeden ve maddi gelir elde edemeyenlere aylık bağlanıyor. Bu desteği alabilmek için hastalığınızın malulen emeklilik kapsamına alınması gerekiyor. SGK'nın belirlediği gün ve yıl şartı da önem taşıyor. Sağlık kurulundan alınacak raporun ardından çalışma hayatına son verilmesi şartı yer alıyor. Malulen emekliye ayrılacak olan kişide sigortalı 10 yıl çalışma şartı aranıyor. 4A, 4B, 4C sigorta kolu fark etmiyor. 10 yıllık bu çalışma süresi boyunca çalışanın en az 1800 günlük bir prim ödemesi ve hizmet süresi olması gerekiyor.
SİGORTA KOLU FARK ETMİYOR
Çalışanın, sağlık kurulu tarafından en az %60 ve üstü güç kaybına uğradığı resmi raporlarla tespit edilmeli. Sağlık sorunu işe başladıktan sonraki tarihte ortaya çıkmalı. Çalışanın 4A sigortası varsa işten ayrılmış olması gerekiyor. 4B'li çalışan ticari faaliyetlerine son vermeli ve prim borçları bulunmamalı. 4C kapsamında çalışanların da görevden ayrılması şartı var.
SGK MALULEN EMEKLİ EDEN HASTALIKLAR LİSTESİ
Kanser (Baş ve boyunun yumuşak dokusu, cilt, lenfoma, lösemi, multipl myelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, meme, sinir sistemi, akciğer, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane, genital yollar, prostat, testis, penis kanserleri)
Epilepsi
Demans
Beyin tümörleri
Parkinson sendromu
Serebral palsi
Multiple Skleroz (MS)
Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı)
Şizofreni
Bipolar bozukluk
Görme azlığı
Retina kanamaları
Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı
Anemi
Kol, bacak gibi organ kaybı
Behçet hastalığı
Gastrointestinal kanamalar
Karaciğer sirozu
Karaciğer nakli
Kalp yetmezliği
Kalp kapak hastalıkları
Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları
Solunum sistemi hastalıkları
Kalp nakli
Böbrek nakli
Akciğer nakli
Tüberküloz
AIDS