Aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanlarının 1. basamak sağlık hizmetlerinde başlattığı iş bırakma eylemine bugün 2. ve 3. basamaktaki sağlık emekçileri de katılıyor. Sağlıkta yaşanan sorunların sorumlusunun hekimler ve sağlık emekçileri olmadığına vurgu yapan sağlık emekçileri yurt genelindeki sağlık kuruluşlarında acil durumlar ve önceden planlanmış ameliyatlar dışında sağlık hizmeti vermeyecek.
Denizli İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık çalışanları burada bir basın açıklaması yaparak yeni yönetmeliğe karşı tepkilerine dile getirdiler. Denizli Sağlık platformu adına konuşan Denizli Tabip Odası Başkanı Fazıl Necdet Ardıç, sağlık sistemindeki sorunları ve sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukları gündeme getirerek, çözüm talep etti. Ardıç, sağlıkta şiddet, iş güvencesizliği ve verimsiz harcamalarla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
Ardıç, sağlık sisteminin sıkıntılarının hem çalışanlar hem de hizmet alanlar için dayanılmaz bir hale geldiğini vurguladı. Açıklamasında, sağlık çalışanlarının şiddet, mobbing, performans baskıları ve güvencesiz gelir gibi sorunlarla boğuştuğunu, kamu otoritelerinin çözüm yerine genellikle karşılarında yer aldığını ifade etti.
"SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKME AŞAMASINDA"
Ardıç, Türkiye genelinde sağlık hizmetlerinin kalitesizleştiğini ve hastaların daha kaliteli bir sağlık hizmeti alması için sistemin acilen iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, "Hastaneler tıka basa dolu, randevu almak bir dert, doktorla ancak 5 dakika görüşebiliyorsunuz. Bir ilaç yazdırmak için bile hastaneye gitmek zorundasınız," diyerek sağlık sisteminin mevcut durumunun vatandaşı mağdur ettiğini belirtti.
BÜTÇE SAĞLIKLA İLGİSİ OLMAYAN TAŞERON HİZMETLERE VE SÜSLÜ BİNALARA GİDİYOR
Ardıç, 2025 yılı sağlık bakanlığı bütçesinin onaylandığını ancak bu bütçede görülen artışın, gerçek fiyatlarla karşılaştırıldığında bir düşüşü ifade ettiğini söyleyen Ardıç, "Bütçe artışı olsa da, bu artış şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedellerine harcanacak. Milyarlarca lira, sağlıkla ilgisi olmayan taşeron hizmetlere ve süslü binalara gidiyor." dedi.
ARDIÇ, YENİ AİLE HEKİMLİĞİ YÖNETMELİĞİNİ SERT ŞEKİLDE ELEŞTİRDİ
Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliği’ne yönelik sert eleştirilerde bulunan Ardıç, bu yeni düzenlemenin aile hekimlerinin hasta-doktor ilişkisini paraya dönüştürdüğünü ve hekimlerin mesleki haklarını zedelediğini söyledi. “Bu yönetmelik, aile hekimlerinin antibiyotik, ağrı kesici gibi temel ilaçlarda bile doktorluk haklarını ellerinden alıyor. Performans ve ciro odaklı sistem yerine, sağlık çalışanlarına insanca ücret verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” Diyerek. Sağlıkta şiddetin önlenmesi ve sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması için etkili yasaların çıkarılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sağlıkta çeteleşmeye karşı adil ve şeffaf bir sistem kurulması gerektiğini vurguladı.
BUGÜNDE TÜM SAĞLIKÇILAR EYLEMİ DESTEKLEMEK İÇİN ALANLARA ÇIKTI
Denizli Sağlık Platformu olarak tüm toplumu ve sağlık çalışanlarını taleplerine destek olmaya çağıran Ardıç, sağlık çalışanlarının taleplerinin karşılanmasını isteyerek, 6-10 Ocak tarihlerinde Aile Hekimliği merkezlerindeki iş bırakma eylemlerinin sürdüğünü ve bugünde tüm devlet ve üniversite hastanelerinde iş bırakma kararı aldıklarını belirterek, "Sağlık sisteminde yaşanan sorunların çözülmesi, sadece bizim çalışma koşullarımızı iyileştirmekle kalmayacak, tüm toplumun kaliteli sağlık hizmetine ulaşmasını sağlayacaktır," ifadelerini kullandı.