Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şubesi, Denizli GazetecilerCemiyeti salonunda yaptığı basın açıklamasında dağıtım şirketlerindeki güvencesiz çalışma ve düşük ücretlere tepki gösterdi. EMO Denizli Şube Başkanı Bülent Pala yaptığı açıklamada "Bölgemizde faaliyet gösteren ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. de çalışan üyelerimizin ücretleri, yoksulluk sınırının altına düşerek açlık sınırına doğru inmektedir" diyerek yoksulluk sınırı ücret için şirketlere, denetim için kamu kurumlarına çağrıda bulundu.

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun :  “DOSB Şehrimizde Sanayinin Kalbi Konumundadır” Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun :  “DOSB Şehrimizde Sanayinin Kalbi Konumundadır”

“ADM’DE TAŞERONLAŞMA YÜZDE 66”

Denizli ve Muğla'da faaliyet gösteren ADM Elektrik Dağıtım A.Ş'de taşeronlaşmanın yüzde 66 ile ülke ortalamasından yüksek olduğuna dikkat çeken Pala "ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. Denizli, Aydın ve Muğla illerinde 811 kadrolu çalışana karşın 1632 kişiyi taşeron şirketlerde istihdam etmektedir. Taşeron şirketler aracılığıyla teknik elemanlara dayatılan bu güvencesiz çalışma anlayışı, doğal olarak kadrolu çalışanların özlük haklarını da törpülemektedir. Öte yandan düşük ücret politikası ve yoğun çalışma koşulları dolayısıyla şirket içerisinde hızlı bir personel sirkülasyonu yaşanmaktadır. İşe giren meslektaşlarımız bu koşullar nedeniyle belirli bir süre çalıştıktan sonra iş arayışlarına girmekte ve en sonunda şirketten ayrılmak durumunda kalmaktadır" ifadelerini kullandı.

Mühendislerin ve müşavirlerin yaşadığı sorunlara değinen Pala,"Bölgemizde faaliyet gösteren ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. de çalışan üyelerimizin ücretleri, yoksulluk sınırının altına düşerek açlık sınırına doğru inmektedir. Genç mühendislerin 23-25 bin TL aralığında ücretlere işe başlatıldığı dağıtım şirketlerinde, 5-10 yıl arası kıdeme sahip meslektaşlarımız ise 28-30 bin TL aralığına maaş almaktadır. Kritik bir kamu hizmetini yürüten meslektaşlarımıza verilen bu ücretler, aldıkları sorumluluk ve risklerine kıyasla açıkça yetersizdir" dedi.

"ASGARİ MÜHENDİS ÜCRETİ BRÜT 59 BİN OLMALI!

"EMO Yönetim Kurulu tarafından 1 Temmuz 2024-31 Aralık 2024 tarihleri arasında Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, Biyomedikal Mühendisleri için aylık asgari ücretin brüt 59 bin TL olarak belirlendiğini belirten Pala, 6 aylık dilimler halinde belirlenen bu rakamın EMO üyesi bir mühendise verilebilecek en düşük maaşı ifade ettiğini söyledi. Dağıtım şirketlerine bu ücretin altında kalmama çağrısı yapan Pala, üyelere düşük ücret uygulayan şirketlere karşı hukuki ve fiili desteği sağlayacaklarını duyurdu. Maliyet 'düşürme' adına uygulanan politikaların mühendisleri mağdur ettiğini ifade eden Pala şöyle devam etti; "Dağıtım şirketlerinin kullandığı alt yapı kamu malı, verdikleri hizmetler de kamu hizmetidir. Hizmet kalitesini etkileyecek düzeydeki düşük ücretler, tüm yurttaşları etkileyecek sorunlar da yaratmaktadır. Dağıtım şirketleri vatandaşlarımıza elektrik enerjisini kaliteli, güvenli, sürekli bir şekilde ulaştırmasından sorumludur. Bu kritik alt yapı hizmetinin kesintisiz bir biçimde yurttaşlara ulaşmasının ön koşullu mühendis emeğinin korunmasından geçmektedir. Dağıtım şirketlerinin istihdam politikalarını hızlı bir biçimde dönüştürmeye çağırırken, kamuyu da idari ve mali denetim yaparak bu şirketlerde yoksulluk sınırını aşan ücretlerin alınabildiği bir çalışma ortamı oluşturması için harekete geçmeye çağırıyoruz."

YETERLİ DERECEDE TECRÜBE SAHİBİ OLAMIYORLAR

Denizli EMO Başkanı Pala, bu basın açıklamasının eş zamanlı olarak ADM ile aynı grupta olan GDZ için de İzmir'de yapıldığını ifade etti. Soruları yanıtlayan Pala, "Düşük ücretler, arkadaşlarımızın yeterli tecrübeye ulaşmalarına engel bir durum ortaya çıkarıyor. Bu da arkadaşların daha kaliteli işler yapabilecek duruma gelmeden ayrılmalarına sebep oluyor. Dolayısıyla sürekli yeni arkadaşlarımız yapılan işlerin başında bulunuyor. Yoksa düşük ücret aldım diye arkadaşlarımız kendi işini ihmal etmiyor. Yeterli derecede tecrübe kazanamadıkları için bu tür hatalar oluyor. Gündemdeki olayla ilgili İzmir'de 31 kişi gözaltına alındı, 4 kişi daha aranıyor. Bakın orada hata var, bunu geçiyorum ama sorumlu bir mühendis arkadaşımızın 23 bin liraya çalışan bir arkadaşımızın karşılaştığı sorumluluğa bakınız. Aldığı ücret, daha tecrübeli olmasını sağlayacak bir durumdur," dedi.

ÖZELLEŞTİRMELERE KARŞIYDIK

Özelleştirme yapılırken, "daha ucuza, daha kaliteli" bir hizmet verileceğinin söylendiğini, oda olarak buna karşı olduklarını ifade eden Pala, "Böyle oldu mu, hayır. Nereye geldik? Daha pahalı elektrik kullanıyoruz, bazı işlerimiz daha geç yapılıyor. Değişiklik yapılacak yerlerde çok daha ağır, önceki pozisyondan daha ağır çalışıyor," dedi. Özelleştirme ile buraların ranta çevrildiğini söyleyen Pala, sonuçlarının da maalesef şu an acı olaylarda görüldüğünü savundu.

İzmir'de olan olayın hiçbir yerde olmamasını dileyen Pala, "Özellikle altyapısı eski yerlerde bakım çalışmaları yapılması gerekiyor," dedi. Yakın zamanda yine Diyarbakır'da çok büyük alanın yanmasının sebebinin ilk olarak anız yangını olarak açıklandığını hatırlatan Pala, "Halbuki anızdan çıkmamıştı. Elektrik hattından çıktığı sonradan tespit edildi. Bu da sadece bakımların zamanında ve yerinde yapılmaması... Şimdi yaz sezonundayız ve klimalarla çok yükleniliyor vs. Size burayı işletin diye verdiler, planlamayı siz yapacaksınız. Yani kışın bunu çekiyor, yazı bunu çekiyor, işte bu öngörülerle çalışacaksınız. Ama bu öngörüyü yapabilecek tecrübeli personeliniz gerekiyor. Yoksa 'çok elektrik harcadı böyle oldu' olmaz. Sizin hedefiniz bu tür aksaklıkları yaşatmamak zaten," ifadelerini kullandı.

Editör: Orhun Çoban