Ev tekstilinin kalbi Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen Heimtextil Fuarı’nda attı. Denizlili 69 firma bu fuarda boy gösterdi ve yeni iş bağlantıları için çaba sarf etti. Tekstil ihracatçısına Denizli’den giden heyetler destek olmaya çalıştı. Fuarı mercek altına alan isimlerden biri de Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan oldu. Erdoğan, fuara ilişkin bir değerlendirme yaptı. İhracatçının içinde bulunduğu zorlukların öne alındığı açıklamada, Denizli tekstilinin rekabet gücünü kaybettiğine vurgu yapıldı.
Heimtextil 2025'i Fuarı için açıklamalarda bulunan DTO Başkanı Erdoğan; “Emek yoğun sektörlerden biri olan tekstilde, işçi ve enerji maliyeti ile kurdaki durumdan kaynaklanan zorlukları da aşacak türden yeni projeler üretmeliyiz ki Denizli olarak uluslararası pazardaki ve ihracattaki rekabet gücümüzü koruyabilelim. Aynı zamanda yenilikçi fikirler ve ürünler ile yeni pazarlar aramalı ve bulmalıyız. Batı'nın bu sektördeki tedarik zincirinin başında gelen ülkelerden biri olarak kalabilmemizin yegâne yollarından biri de budur. Ürün ve iş yapma kalitemiz ile sipariş teslimatındaki hız ve güvenilirliğimizi de kaybetmeyerek lojistik ve tedarik zincirimizi daha da güçlendirmeliyiz. El birliğiyle daha çok çalışarak, daha çok insana ve müşteriye ulaşarak, daha büyük siparişlerin, daha iyi ticari bağlantıların peşinden koşmaya, işimizin izini sürmeye devam etmeliyiz.” dedi.
“DEVLET DESTEKLERİNDE, TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ TAMAMEN YER ALMALI”
DTO Başkanı Erdoğan, merkezi yönetimden istihdam desteği de istedi ve bu konudaki kaygılarını ise şöyle dile getirdi: “2024’te, düşük kalan kur ile yüksek faiz ve enflasyon, en önemli sorunumuzdu; rekabet gücümüz de yok denecek kadar azaldı. Bu arada, bu yakınlarda Sayın Cumhurbaşkanımız, istihdam yoğun sektörlere destek verileceğini açıkladı. Biz de bu destekler içinde tekstil ve hazır giyim sektörü tamamıyla yer almalıdır diyoruz. KOBİ’ler açısından bir sınırlamadan bahsediliyor Fakat firmalarımız, herhangi bir sınırlama olmaksızın desteklenmelidir. Çünkü istihdam yoğun sektörlerimizde, şirket bazında bakıldığında bu tür firmalarımızda KOBİ tanımındaki üst sınırın çok daha üzerinde çalışanımız var! Onun için de asla bir sınırlama olmamalıdır” diye konuştu.
“EKONOMİ VE TİCARETTEKİ ŞARTLARA VE YENİ PAZARLARA HIZLI ADAPTE OLMALIYIZ”
Erdoğan ayrıca, dünya ticaretinin ve ekonomisinin pandemi ve sonrasında yeni bir sürece girdiğini ve yeniden şekillendiğini belirterek ülke ve sektörler olarak bu gelişmeleri yakından takip edip iyi ve doğru değerlendirip adaptasyon sürecini çabuklaştırmak gerektiğini vurguladı. DTO Başkanı Erdoğan, “Örneğin, Türkiye’den ABD’ye ihracat, son 5 yılda yüzde 46 arttı. Avro Bölgesi’ndeki ekonomi ise imalat sektörünün daralması ve hizmet sektöründeki büyümenin yavaşlaması nedeniyle, ivme kaybetti. Bizim ülke olarak bu tür gelişmeleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ülke olarak gelecek yeni talepleri karşılayabilecek bir altyapıyı da bir an önce hazırlamalıyız. Biz bu konuyu, bu yöndeki talebimizi, Denizli’ye geldiğinde yaptığımız toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’a da önceliklerimizden biri olarak iletmiştik. O toplantıya katılanlar da hatırlayacaklardır. Hem üretim hem de lojistik anlamında Avrupa ve ABD’deki ağımızı daha da genişletip güçlendirmeliyiz. Gerek yeni pazar arayışlarına gerekse bu konudaki çalışmalara Denizli Ticaret Odası olarak var gücümüzle destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.