SAĞLIK

Aile Hekimleri Grevin İkinci Gününde

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliği'nin yapısal sorunları çözmediğini öne süren aile hekimleri, yetkililere seslerini duyurmak amacıyla başlattıkları grevin ikinci günündeler. Grev Perşembe gün son bulacak.

Denizli Sağlık Platformu adına Denizli Aile Hekimleri Derneği (DAHED) 2. Başkanı Sinem Gündoğdu basın açıklaması yaptı.

"YÖNETMELİĞİ KABUL ETMİYORUZ"

Yeni yönetmeliğin aile hekimleri ve halka fayda sağlamadığını belirten Gündoğdu, “Eziyet yönetmeliği olarak gördüğümüz ve adlandırdığımız yeni Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ni asla kabul etmiyoruz. Yayımlanan yönetmelikle, entegre aile sağlığı merkezlerinde çalışan arkadaşlarımıza gereksiz yere haftada 5 gün normal mesailerinin üzerine 96 saat nöbet tutma zorunluluğu getirilmiştir. Bu uygulama, insanca çalışma koşullarından ve ülke gerçeklerinden çok uzaktır. Bakanlık, sağlık sorunu olmayan ve aktif iş hayatında yer alan kayıtlı kişileri zorla aile sağlığı merkezlerine getirmeyi hedeflemiş; bunu yapmadığımız takdirde aile hekimliği çalışanı hekim ve ebelere ceza uygulanacağını yönetmelikte belirtmiştir. Aynı yönetmelikte, kayıtlı nüfusun kişi başı hastaneye başvuru sayısının 7 ve üzerinde olması durumunda yine ceza verileceği belirtilmektedir. Hastalarımızın hastaneye gitmesi ve hastanelerde oluşan yığılma sorununun çözümü aile hekimlerinden beklenmektedir," dedi.

Bu yönetmelik ile istifaların artacağı ve aile hekimliğinin sürdürülemez hale geleceğini söyleyen Gündoğdu, “Sesimizi duyurana ve önerilerimiz dikkate alınıncaya kadar eylemlerimiz kararlılıkla sürecektir,” şeklinde konuştu.

İŞ GÜVENCESİ ORTADAN KALDIRILMIŞTIR

Denizli Hürriyet Sağlık Sen İl Temsilcisi Selda Zenger de yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının, Sağlık Bakanlığı'nın sahadaki parmak uçlarıdır dedi.
Denizli Hürriyet Sağlık Sen ailesi olarak 5-6-7 Kasım 2024 tarihlerinde Aile Sağlığı Merkezlerinde iş bırakacaklarını açıklayan İl Temsilcisi Selda Zenger, “Sağlığın yapı taşı olan 1. basamak sağlık hizmetleri yani koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi gün geçtikçe daha da elzem hale gelmiş ve bu hizmetlerin ana sunum yeri Aile Sağlığı Merkezleri çalışanları ve özellikle aile hekimleri olmuştur. Asıl çözüm bulunması gereken yapısal sorunlar, çalışma şartları düzeltme yoluna gidilmemiş, aksine kabul edilemez şartlarla dayatma sözleşmelerle iş güvencesi ortadan kaldırılmıştır. Sağlık Bakanlığı şunu asla unutmamalıdır ki; Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışmakta olan başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımız, Sağlık Bakanlığı'nın sahadaki parmak uçlarıdır. Yaptığınız her yanlış uygulama sahadaki parmak uçlarını birer birer kesmekten öteye gitmeyecektir. Bu uygulamaya konmuş olan Yönetmelikten ivedilikle vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha altını çiziyoruz.” Dedi.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }