SAĞLIK

187 Bin 922 Kişi Kanser Taramasından Geçti

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve DİKAB’ın birlikte yürüttüğü proje kapsamında 2024 yılında 187 bin 922 kişiye kanser taraması yapıldı. Taramalarda 220 kişiye kanser teşhisi konuldu.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, DİKAB ile birlikte yürüttüğü Pembe Şehir projesine ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı. Kanser farkındalık eğitimleri ve tarama faaliyetlerini içeren projede geçen yıl 71 bin 564 kadına mamografi çekildi ve 176 kadına meme kanseri tanısı konuldu. 52 bin 479 kadında ise rahim ağzı kanseri taraması yapıldı. Bu taramalarda 22 kadına kanser teşhisi konuldu. 63 bin 879 kişide de bağırsak kanseri taraması yapılarak 22 kişide bu hastalığa ilişkin tanı konuldu.

“KENDİ REKORUMUZU KENDİMİZ KIRDIK DİYEBİLİRİZ”

Denizli 2024 yılında kanser taramalarında en yüksek oranı yakalayarak kendi rekorunu geliştirdi. İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk; “Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programımızda; 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30- 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taraması yapılmaktadır. Yürütülen bu tarama programları ile meme, rahim ağzı ve kalın barsak kanseri erken teşhis edilebilmektedir. İlimizde Müdürlüğümüz ve DİKAB işbirliğiyle Denizli’de taranmadık kimse kalmasın diyerek başlattığımız ve 2018 yılından bu yana yürüttüğümüz Pembe Şehir Projesi kapsamında il geneli kanser farkındalık çalışmalarımıza aynı kararlılık ve inançla devam ediyoruz. Vatandaşlarımıza bu konuda sağlık tesislerimizde, kalabalık alanlarda, iş yerlerinde eğitimler veriyor, sonrasında KETEM’lerimizde taramalar yapıyoruz. Bütün bir yıl boyunca ekiplerimizin bu konuda gayretli çalışmaları sonucunda 2024 yılı bizim için kanser taramalarında en yüksek oranı yakaladığımız bir yıl oldu, kendi rekorumuzu kendimiz kırdık diyebiliriz. Kanser taramalarında çok fazla kadınımıza ulaşarak taramalarını gerçekleştirdik ve bir kadın İl Sağlık Müdürü olarak bu benim için son derece önemsediğim bir konu olup ayrıca bir gurur oldu” ifadelerini kullandı.

“BAŞARIMIZDA; DAYANIŞMA, İYİ BİR PLANLAMA, ETKİN BİR ÇALIŞMA VAR”

Projenin 2018 yılından bu yana devam ettiğini hatırlatan Öztürk, 2024 yılında  bu yola kadarki tüm istatistikleri geride bıraktıklarını kaydederek; “İl geneli hedef nüfusa göre tarama oranlarımıza baktığımızda; meme kanserinde yüzde 69,5, serviks kanserinde yüzde 100,6 ve kolorektal kanserinde yüzde 50,8 tarama oranına ulaştık. Pembe şehir projesinin bileşenleri çok, bu projede müthiş bir dayanışma, iyi bir planlama, etkin bir çalışma var. Ben bu anlamda başta İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde görev yapan tüm çalışma arkadaşlarıma, KETEM’lerimizin sorumlu hekimleri ve çalışanlarına, yine kendi sağlığına önem vererek taramalarını zamanında yaptıran tüm vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“TARAMALARIN %13’Ü GEZİCİ TIRDA GERÇEKLEŞTİRDİK”

Kanserde erken teşhisin, tedavinin etkin ve başarılı olmasında ilk ve en önemli adım olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü Öztürk, Denizli’de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde kanser taramalarının ücretsiz yapıldığını söyledi.

Öztürk; “İlimizde; Merkezefendi, Pamukkale, Sümer ve Tavas ilçemizde olmak üzere 4 KETEM bulunmaktadır. Ayrıca 2021 yılında hayırsever desteğiyle ilimize kazandırdığımız Mobil Kanser Tarama Aracımızda da kanser taramaları yapılmakta olup 2024 yılı boyunca tüm ilçelerimizde, organize sanayide ve Merkezde bazı işletmelerimiz ile mahallelerimizde yoğun taramalar gerçekleştirildi. Buralarda yapılan yerinde taramalarda; bir yılda toplamda yaklaşık 12 bin kanser taraması yapılmış olup 9 bin 18 kadına mamografi çekilerek 28 kanser teşhisi, yine 2 bin 976 kadında yapılan serviks kanseri taramasında 2 kişiye kanser teşhisi konuldu. Tırımızın kanser taramalarına katkısının çok büyük olduğunu görmekteyiz; bu yıl il geneli yaptığımız meme kanseri taramalarının yaklaşık % 13’ünün tırdaki mamografi cihazımızla çekildiğini söyleyebiliriz. Düzenli yapılan kanser taramaları, kanserden korunma ve erken tanının en önemli parçasıdır. Başarılı bir tedavide de etkinliği büyük olan erken tanı için tüm vatandaşlarımızın taramalarını ihmal etmemelerini ve zamanında yaptırmalarını istiyoruz” diye konuştu.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }