Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta Karayolları Taşıma Kanunu’nda önemli değişiklikler öngören bir kanun teklifini görüşecek. Teklif, trafik cezalarında ciddi artışlar getirirken, yolcu güvenliği ve taşımacılık kurallarına uyumu sağlamayı hedefliyor. İşte yeni düzenlemenin detayları.

CEZALAR KATLANARAK ARTIYOR

Kanun teklifiyle, Karayolları Taşıma Kanunu’ndaki idari para cezaları yeniden düzenleniyor. Yetki belgesi olmasına rağmen taşıtını kaydettirmeyenler, tehlikeli yükleri izin almadan taşıyanlar ve taşıma hizmetinden kaçınanlar için cezalar 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar çıkacak. Bir taşımacının başka bir taşımacının faaliyetini engellemesi durumunda ise ceza 25 bin liradan 250 bin liraya kadar uygulanacak.

YOLCU RAHATLIĞINA 170 BİN LİRA CEZA

Yolcuların sağlıklı, rahat ve güvenli yolculuk yapmasını engelleyen taşımacılara ağır yaptırımlar geliyor. Bu tür ihlallerde cezalar 17 bin liradan başlayıp 170 bin liraya kadar ulaşabilecek. Ayrıca yolcu ve eşya güvenliğini ihlal edenlere, çevreyi koruma kurallarına uymayanlara 5 bin liradan 50 bin liraya kadar ceza kesilecek. Araç ve şoförlerle ilgili kuralları uygulamayanlara da 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

Volkan Konak yaşamını yitirdi Volkan Konak yaşamını yitirdi

BİLETSİZ YOLCUYA VE TARİFESİZLİĞE 85 BİN LİRA

Ücret ve zaman tarifesi düzenlemeyen, bu tarifelere uymayan ya da kanuna aykırı tarifeler uygulayan taşımacılara 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar ceza uygulanacak. Biletsiz yolcu taşıyanlar ve sözleşmesiz taşımacılık yapanlar da aynı miktarda cezaya çarptırılacak. Tarifeleri iş yeri, terminal ve bilet satış noktalarında görünür şekilde bulundurmayanlar ise 3 bin 500 liradan 35 bin liraya kadar idari para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

MESLEKİ YETERLİLİK VE ŞOFÖR DENETİMİ

Mesleki yeterlilik belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmecilere 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar ceza kesilecek. Aynı belgeye sahip olmayan şoförler için 3 bin 500 liradan 35 bin liraya, işletmecileri için ise 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar ceza uygulanacak. Ceza puanı yüksek şoförlerle ilgili eğitim ve denetim önlemi almayan taşımacılara ise 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

SINIR KAPILARI VE YABANCI PLAKALI ARAÇLAR

Kanunlara ve sözleşmelere aykırı şekilde yolcu veya eşya taşıyanlara, sınır kapılarından aktarma yapanlara 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar ceza uygulanacak. Terminal ve ara durak dışında yolcu indirip bindirenler ise 5 bin liradan 50 bin liraya kadar cezalandırılacak. Yabancı plakalı araçlara verilen cezalar ve geçiş ücretleri ödenmeden bu araçların ülkeden çıkışına izin verilmeyecek; bu alacaklar gümrük kapılarında tahsil edilecek.

Yeni düzenleme, yayım tarihinden itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek. TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler, taşımacılık sektöründe faaliyet gösterenler ve yolcular tarafından yakından izlenecek.