Geçtiğimiz günlerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 18.11.2024 tarihli, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün, Belediyelere gönderdiği yazı ile Belediyelerin açtığı okul öncesi eğitim kurumlarının izinsiz olduğu ve yetkisizlik nedeniyle kapatılacağına yönelik tepkiler giderek artıyor.

Veli Der Denizli Temsilcisi Hanife Gündüz yaptığı yazılı açıklamada, eğitimde yaşanan eşitsizliklere dikkat çekerek, “Okul öncesi eğitim, çocukların zihinsel, sosyal ve duygusal gelişiminde kritik bir rol oynuyor. Ancak ülkemizde okul öncesi eğitim ne yazık ki zorunlu değil ve paralı. Okul öncesi eğitimdeki en düşük okullaşma oranı, en fazla özelleştirmenin ve en pahalı eğitim kaleminin olduğu kademedir” dedi.

EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR

Hanife Gündüz, okul öncesi eğitime erişimdeki eşitsizliklerin giderek arttığını, özellikle yoksul ailelerin çocuklarının okul öncesi eğitimden yeterince faydalanamadığını vurguladı. OECD ortalamasının yarısı kadar okul öncesi eğitim alabilen çocuk sayısının, bu alandaki eşitsizlikleri gözler önüne serdiğini belirtti.

Ayrıca, okul öncesi eğitimin devlet okullarında dahi paralı hale gelmesinin, eğitimdeki gelir temelli eşitsizlikleri derinleştirdiğini belirterek, “En varlıklı ailelerin çocukları genellikle okul öncesi eğitim alırken, düşük gelirli ailelerin çocukları doğrudan ilkokula başlamak zorunda kalıyor” dedi.

Honaz Kitap Kafe Öğrenciye Destek Oluyor Honaz Kitap Kafe Öğrenciye Destek Oluyor

“EĞİTİM, ÖZEL SEKTÖRE YA DA DİNİ YAPILARA DEVREDİLEMEZ”

Veli Derneği Temsilcisi Gündüz, okul öncesi eğitimin parasız, zorunlu ve kamusal bir hak olması gerektiğini savundu. Ayrıca, tarikatlara ve dini yapılarla yapılan protokollerle sağlanan eğitim hizmetlerinin de sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.

Gündüz, “Eğitim, özel sektöre ya da dini yapılara devredilemez. Okul öncesi eğitim, devletin sorumluluğundadır ve bu konuda adım atılması için harekete geçilmelidir. Eğitimde ve sağlıkta özelleştirmenin en acı sonuçlarını yaşıyoruz. Eğitim, sağlık, kamusal haklardır alınıp, satılamaz. Okul öncesi özel öğretim kurumları kamulaştırılmalıdır. Kamusal eğitim hakkının ayrılmaz parçası laik, bilimsel niteliğidir. 4-6 yaş Kuran kursları ve dernek, vakıf adıyla tarikat yapılarının açtığı yerler kapatılmalıdır. Özel okullara, tarikatlara ve Diyanet’e aktarılan tüm kaynaklar zorunlu, parasız okul öncesi eğitim için kullanılmalıdır. Okul öncesi eğitim tüm çocuklar için parasız ve zorunlu olmalı okul öncesi eğitim için acilen yeterli bütçe ayrılmalıdır.” diyerek, eğitim hakkı için toplumsal mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

Editör: Orhun Çoban