Sıcak hava ve güneşin etkilerinin çocuk sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirten Uz. Dr. Mehmet Emin Yıldız, aileleri dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda uyardı. Yıldız; “Sıcak hava ve güneşin etkileri göz önünde bulundurulduğunda çocuk sağlığı için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:
- Hidrasyon: Sıcak havalarda çocukların vücutları daha fazla su kaybeder. Yeterli su içmelerini sağlamak önemlidir. Aileler, en az 2-3 saatte bir çocuklara su içmelerini hatırlatmalı, meyve suyu gibi doğal içecekler ve taze meyvelerle de su alımını arttırmalıdır.
- Güneş koruması: Güneşin zararlı UV ışınlarından çocukları korumak için çocukların özellikle saat 10:00 - 16:00 saatleri arası dışarı çıkarılmaması, dışarı çıkacakları zamanlarda en az 30 SBF özellikli koruyucu güneş kremini çıkmadan 30 dakika önce yüz ve kulaklar dahil kullanmaları önemlidir. Ayrıca, geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü takmaları sağlanarak göz ve cilt sağlıkları korunmalıdır.
- Hafif ve rahat giysiler: Çocuklara hafif ve rahat giysiler giydirmek, terlemeyi önleyerek sıvı kaybının daha aza inmesine yardımcı olur.
- Sağlıklı beslenme: Yaz mevsiminde de sağlıklı beslenme önemlidir. Daha hafif, taze meyve ve sebzelerle zenginleştirilmiş besinler tercih edilmeli. Pişmiş yiyeceklerin ise oda sıcaklığında uzun süre tutulması ve mümkünse kapalı hava almayan kaplarla 4 derecede muhafaza edilmesi gerekmektedir.
- Sivrisinek ve böcek ısırıklarından korunma: Sıcak havalarda sivrisinek ve böcekler daha fazla görülebilir. Böcek kovucu losyonlar veya sivrisineklikler çocukları böcek ısırıklarına karşı korumada yardımcı olur. Yazın daha sık olarak gördüğümüz bir diğer durum kene ısırmalarına karşı ise; keneyi ebeveynler kendileri çıkartmaya çalışmamalı, hastaneye başvurmalıdır ve kene ısırması sonrasında kenenin taşıyabileceği KKKK ve Lyme hastalığı bazı hastalıklar konusunda doktorlarının takibinde kalmaları önemlidir.
- Yeterli uyku: Yaz tatilinde çocuklar daha serbest bir uyku düzenine sahip olabilirler, ancak yine de yeterli ve düzenli uyumalarını sağlamak, sağlıklı büyüme ve gelişimin devamı için önemlidir.
- Havuz ve deniz: Sıcak havalarda su aktiviteleri, çocukların eğlenmesine yardımcı olurken serinlemelerini de sağlar. 6 aydan ufak bebeklerin havuza ya da denize girmemesi önerilir. Ancak güneşten korunmaya, girilen havuzun temizliğine ve özellikle ufak çocukların gözetim altında olmasına dikkat edilmelidir” diye konuştu.
-Her çocuğun farklı olduğunu ve ihtiyaçlarının değişebileceğini dile getiren Yıldız, sağlıklı ve güvenli bir yaz dönemi geçirmek için çocuğun bireysel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanın ve gerektiğinde sağlık uzmanına danışmanın önemli olduğunu da sözlerine ekledi.