Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından gün boyu devam eden "15 Temmuz Milletin Zaferi Etkinlikleri" kapsamında PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezinde panel düzenlendi. Denizli il protokolünü bir araya getiren panele, 63. Hükümet İçişleri Bakanı ve Erzurum Milletvekili Selami Altınok, “15 Temmuz’a Gidiş Süreci ve Güncel Gelişmeler” başlıklı konuşması ile, Gazeteci Yazar Yusuf Alabarda “Bizi Koruyanlardan Bizi Kim Koruyacak?” başlıklı konuşması ile çevrim içi katılırken, moderatörlüğünü İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt'ın üstlendiği panelde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Şehit Ahmet Özsoy Demokrasi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Dr. Gazi Doğan, “Darbeler Tarihi ve 15 Temmuz” başlıklı sunum yaptı.

15 Temmuz2

15 TEMMUZ’UN ETKİLERİ HALA DEVAM ETMEKTEDİR

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı açılış konuşmasında, vatanın bölünmez bütünlüğü, bayrağın dalgalanması, ezanların dinmemesi ve kardeşliğin ebedi olması için nesilden nesile bu değerlerin aktarmak zorunda olduklarını söyledi. Milletin birlik ve beraberliğine kasteden FETÖ/PDY terör örgütünün hain darbe girişimi üzerinden sekiz yıl geçtiğini hatırlatan Prof. Kutluhan, "Milli irademize ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine yönelik gerçekleşen bu hain darbe girişimi kahraman milletimiz tarafından o gece bertaraf edilmesine rağmen hala etkileri devam etmektedir" dedi.

“15 TEMMUZ BASİT BİR OLAY OLARAK ALGILANMAMALI”

CHP'li Biçer Karaca: "Denizli'deki yangına müdahale için  Gece Görüşlü Helikopter Gelmeli" CHP'li Biçer Karaca: "Denizli'deki yangına müdahale için Gece Görüşlü Helikopter Gelmeli"

Üniversitenin bu şuur ve bilinci artırmak, gelecek nesillere aktarmak amacı ile 4. panelini gerçekleştirdiğine işaret eden Kutluhan, "Nasıl milli mücadelemiz dünyadaki diğer ülkelere örnek teşkil etmişse 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesi bertaraf edilmesi de aynı şekilde diğer milletlere örnek olmaya başlaması, Türk milletinin demokrasi anlayışının dünyada ne kadar güçlü benimsendiğini gösterir. Milletimiz bu örnek demokrasi anlayışına ulaşana kadar çok badireler atlatmıştır. 15 Temmuz basit bir olay olarak algılanmamalı çünkü onu planlayanlar bir gecede planlamadılar. Yıllar içinde bu planlarını yaptılar. Ancak yüce milletimizin basiretli duruşu, bir ve beraber olması karşısında bir gecede planları boşa çıkmıştır. Bu tarihi olay hafızalarımızda hikâye olarak kalmayacak aynı zamanda psikolojik, sosyolojik siyaset bilimine katkıda bulunarak birçok bilimsel çalışmaların oluşmasına yol açacaktır." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz3

“DÜNYA TARİHİNDE YAŞANILMIŞ BİR OLAY DEĞİL”

Rektör Kutluhan’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt'ın yaptığı  "15 Temmuz Milletin Zaferi" paneline geçildi. Panelde ilk konuşmayı “15 Temmuz’a Gidiş Süreci ve Güncel Gelişmeler” başlığında 63. Hükumet İçişleri Bakanı ve Erzurum Milletvekili Selami Altınok gerçekleştirdi. 15 Temmuz'un bir toplumun, bir milletin yaşayabileceği belki de en acı tecrübelerden biri olduğunu belirten Altınok, "Sizin kendi vergilerinizle satın almış olduğunuz uçaklardan, helikopterlerden kendi yetiştirmiş olduğunuz evlatlarınızın polisin vatandaşın ve hiçbir günahı olmayan yaşlının, gencin çocukların üzerine hele hele bir de Türk Silahlı Kuvvetlerinin şerefli üniformasını giymiş hainler tarafından bombalar yağdırılabilmesi belki dünya tarihinde yaşanılmış veya yaşanabilecek çok kolay bir olay değil." dedi.

Darbelerin tamamının kötü olduğunu vurgulayan Altınok, "Ama bu kadar alçakçasını dünya tarihinde görebilmek mümkün değildir. 15 Temmuz’a nasıl, nerelerden geldik? FETÖ terör örgütünün kuruluşu 1966’ya İzmir Basmane’ye gider. 60 yıllık bir geçmişi olan bir yapı. İlkokul mezunu dahi olmayan bir cahilin önderliğinde oluşturulmuş bir yapı. 50 yıllık bir süreçten sonra Türkiye’de darbe yapabilme noktasına gelmesinin hikâyesini okuyabilmek, değerlendirebilmek lazım. Farklı dönemlerde, FETÖ terör örgütü üyelerine Erzurum’da Komünizmle Mücadele Derneklerinin kurdurulması, arkasındaki güçler tarafından parlatılmaya çalışılması ve destekçilerinin önünün açılması karşımıza çıkan bir süreçtir. Ben özellikle 1 Mart 2003 tarihini önemsiyorum." diye konuştu.

Whatsapp Image 2024 07 12 At 12.53.03 (1)

GAZETECİ ALABARDA MİLLET İRADESİNİN ÖNEMİNİ ANLATTI

Panelde ikinci konuşmayı, “Bizi Koruyanlardan Bizi Kim Koruyacak?” başlıklı konuşması ile gerçekleştiren Gazeteci Yazar Yusuf Alabarda, "Silahlı Kuvvetlere girdiğim zamandan binbaşı rütbesine geldiğim tarihe kadar ben, Meclis'in milleti temsil ettiğine, millet iradesinin ne kadar önemli olduğuna dair tek kelime bir derste bile görmedim." dedi. FETÖ hain bir terör örgütü olduğunu ifade eden Alabarda, "Kendi içerisinde ayrıca değerlendirilmeyi hak etmektedir çünkü dini bir kisve altında ilk kez bir darbe ortaya koyulmuştur. Fakat bu konuyla ilgili dokusu her ne olursa olsun 15 Temmuz; 1960 darbesinden günümüze kadar gelen devam ede gelen darbeler sürecinin devamıdır ve ucu dışarıdadır." dedi.

Editör: Orhun Çoban