Denizli'de sağlık meslek örgütleri ve sendikaları, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde ortak basın toplantısı düzenledi. Denizli Tabip Odası, Denizli Eczacı Odası, Denizli Diş Hekimleri Odası, Hekim Birliği Sendikası, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, SES, Genel Sağlık-İş, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Denizli Aile Hekimleri Derneği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Denizli Şubesi imzalarıyla yapılan açıklamada sağlık alanına ve sağlık emekçilerinin sorunlarına değinildi.

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, yurt dışına giden doktorlarla ilgili olarak, “Bu şekilde devam ederse Türkiye’de sağlık sisteminde ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu kısa bir sürede olmaz ancak uzun vadede zararları çok büyük olur. Tıp bölümüne olan ilgili azalıyor” ifadelerini kullandı.

“ESKİDEN GENÇLER GİDİYORDU. ŞİMDİ UZMANLAR GİTMEYE BAŞLADI”

Beyin göçüyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, “ Eskiden gençler gidiyordu. Şimdi uzmanlar gitmeye başladı. Yetiştiriyorsunuz sonra gidiyorlar. Tercih noktasında maddiyat düşük seçenektir. Hekimler yaşamdan aldıkları negatif enerjiden kaynaklı bu tercihleri yapıyorlar. İnsanlar tükeniyor. Gelecekte de durumun iyi olmayacağını hissediyorlar. Bu hastalar içinde kötü. Her gün 100 hastaya bakıyorsunuz ve işe yaramadığını anlıyorsunuz. Açıkçası dışarı giden hekimler yüksek maaşlar almıyor. Asgari ücretin belli oranında yüksektir. Sorun tatminsizlik olması. Daha iyi çalışmak için gidiyorlar. İnsan gibi doktorluk yapmak için gidiyorlar” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE SAĞLIK SİSTEMİNDE CİDDİ SIKINTILAR YAŞAYABİLİRİZ”

Sağlık sistemindeki sorunlar nedeniyle tıp bölümüne olan talebin giderek düştüğünü ifade eden Denizli Tabip Odası Başkanı Fazıl Necdet Ardıç, “ Bu şekilde devam ederse Türkiye’de sağlık sisteminde ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu kısa bir sürede olmaz, biraz zaman alabilir.  Tıp bölümüne olan ilgi az olunca puanlar düşecek ve daha az kapasiteli öğrenciler bu bölümlere girecek. Normal şartlarda en yüksek puanlı öğrenciler tıbba girerdi, şimdi işler tersine dönüyor. Tıp alanında dünyada önde gelen ülkelerdeniz ve iyi üniversitelerimiz var. Daha önceki dönemlerde hoca noktasında hep iyi isimler oluyordu şimdi hepsi özel hastanelere gidiyor. İyi hoca sayısı çok az ve alttan gelen hocada yok” dedi.

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, yurt dışına giden doktorlarla ilgili olarak, “Bu şekilde devam ederse Türkiye’de sağlık sisteminde ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu kısa bir sürede olmaz ancak uzun vadede zararları çok büyük olur. Tıp bölümüne olan ilgili azalıyor” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRE BÜYÜK ZARAR VERECEK”

Tıp bölümünün aile içinde büyük motivasyon olduğunu kaydeden Ardıç, “Aileler çocuklarının tıp okumasını istiyordu. Daha çok maaş ve garanti iş olduğu için… Bilim alanında gelişmek için değil.. Önceden doktorların serbest çalışma hakları vardı. Şimdi ise durum farklı… Dünya genelinde durum böyle, kapasiteyi sonuna kadar kullanıyorlar. Normal bir doktorun özel muayenesi oluyor. Devlette çalışıyor, isterse üniversitede ders veriyor. Bu şekilde hekimleri verimli kullanmak var iken, burada sigortalı çalışmaya zorluyorlar. Yada özel sektörde komisyon karşılığı çalışmasını istiyorlar. Bu da motivasyon kaybına neden oluyor.  En sonunda kendi başıma çalışırım diyen hekimlere şimdi yasak geliyor. Sektöre büyük zarar verecek. Standart Tabip Odası’nın bir hasta için ortalama süresi 15-20 dakika üzerine çalışması var. Bence en iyisi 30 dakika. Açıkçası kendi alanım kulak, burun ve boğaz için 30 dakika fazla fakat kadın doğumcu için çok zor.  Sadece giyinme bile 15-20 dakika sürebiliyor” ifadelerini kullandı.