18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında ilk olarak PAÜ Motosiklet Topluluğu tarafından PAÜ Kınıklı Merkez Yerleşkesi içerisinde şehitlere saygı yürüyüşü gerçekleştirildi.

Yürüyüşün ardından, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği konferans; Rektör Yardımcısı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Akalın’ın yaptığı ‘18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Yeniden Diriliş’ başlıklı bir sunum ve ardından yine moderatörlüğünü Prof. Dr. Akalın’ın üstendiği Muharip Gazi Derneği Deniz Ast. Turgut Bozkurt, Malul Gazi Uzm. J. Kad. Çvş. Ömer Torun ile Şehit İs. Uzm. Onb. Oğuzhan Göçenoğlu’nun babası Abdullah Göçenoğlu’nun günün anlam ve önemine dair paylaşımları ile devam etti.

18 Mart 1 (6)

REKTÖR KUTLUHAN: “BU VATAN BİZİM İSE BU VATAN İÇİN, BAYRAK İÇİN VE BAĞIMSIZLIĞIMIZ İÇİN HER ALANDA VE KENDİ ALANIMIZDA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ, BU DA ŞEHİTLERİMİZE KARŞI BİR HİÇ MESABESİNDE SORUMLULUĞUMUZDUR”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan şunları kaydetti: “Biz kimiz, kimlik problemimiz yok, Müslüman Türk milletindeniz. Nerden geliyoruz, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ölmeyi emrediyorum’ dediği yerden geliyoruz. Milletimizin ruhu çok yücelerdedir. Bu ruh kendisini her zaman ortaya koymaz. Ne zaman vatanına, bayrağına, dinine, bağımsızlığına saldırı olsa hemen harekete geçer. Ancak bu ruhun beslenmesi gerekir. Çanakkale Savaşının geçtiği mekânları görmek gerekir. İlkokulda gitmemişseniz ortaokulda, lisede, üniversitede yine gitmemişseniz hayatınızda mutlaka gidin. Benim duamdır: “Ya rab her Türk vatandaşına hayatında bir kez olsun Çanakkale’yi görmeyi nasip et. Evet, tarihimiz sürekli tekerrür ediyor. Dün orduları ile kapımıza dayanan düşmanlarımız, şimdi terör örgütleri yoluyla içimize girmeye, vatanı bölmeye çalışıyorlar. Bu necip millet yine her türlü ihanete rağmen canı pahasına Çanakkale geçilmez diyor. Değerli öğrencilerim şunu hiçbir zaman unutmayalım: Vatan yoksa hiçbir şeyin anlamı kalmaz. Kariyerinizin de anlamı kalmaz. Bu duyguları bu ruhu anlamanız için sizlere önerim şudur: Bir şehit ailesini veya bir gazimizi ziyaret edin. Bunu bugüne kadar yapmadıysanız yapın ve yüzbinlerce gazi ve şehidimizin neden olduğunu anlayalım. Sonuç olarak, bu vatan bizim ise bu vatan için, bayrak için ve bağımsızlığımız için her alanda ve kendi alanımızda çok çalışacağız, bu da şehitlerimize karşı bir hiç mesabesinde sorumluluğumuzdur.”

18 Mart 1 (9)

PROF. DR. AKALIN: “ÇANAKKALE; ATALARIMIZIN, DEDELERİMİZİN VE İSİMSİZ KAHRAMANLARIMIZIN MÜCADELE HİKÂYESİDİR”

Açılış konuşmasının ardından etkinliğin ilk kısmında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın ‘18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Yeniden Diriliş’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Aslında bir cephe olan Çanakkale’nin, verilen mücadeleler ve yazılan destan ile nasıl Çanakkale Savaşı olarak anıldığı anlatarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Akalın, konuşmasının devamında Çanakkale’de geçirdiği yılları ve burada yaptığı çalışmalara ilişkin bilgiler aktardı. Prof. Akalın, Savaşı ve tarihsel süreçte yaşananları anlatarak, Çanakkale’nin vatanın varoluş ve yok oluş meselesi haline geldiğini, bu duygular ile kahramanlarımızın mücadele ettiğini; atalarımızın, dedelerimizin ve isimsiz kahramanlarımızın mücadele hikâyesi olduğunu belirtti. Savaşta gerçekleştirilen taktik hamleleri ve eldeki imkânlarla verilen mücadeleye dikkat çeken Prof. Dr. Akalın, ortaya koyulan mücadele azmini örnekler vererek anlatarak; Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale için önem ve anlamına ilişkin bilgiler paylaştı.

18 Mart 1 (5)

PROF. DR. AKALIN: “BU CEPHEYİ KAZANDIK AMA SAVAŞI MAALESEF KAYBETTİK. CEPHEYİ KAZANINCA NE OLDU? MUTLU TÜRKİYE’Yİ KAZANDIK”

Prof. Dr. Akalın: “18 Mart 1915’de başlayan 25 Nisan 1915’de bir ölüm kalım mücadelesine dönüşen savaşların neticesinde burada yarım milyon insan hayatını kaybetti. Bu cepheyi kazandık ama savaşı maalesef kaybettik. Kaybedince ne oldu? Osmanlı İmparatorluğundan olduk. Cepheyi kazanınca ne oldu? mutlu Türkiye’yi kazandık. Çanakkale cephesinin subay kadrosuna bakarsak Mustafa Kemaller, Kazım Karabekirler Fevzi Paşalar, İsmet İnönüler pek çok isim görev yaptı. Çanakkale benim babaannemden duyduğum gibi işte bu yüzden efsaneleşti. Anadolu’da yoktur ki bir şehrimiz Çanakkale’ye asker göndermesin. Sizlerden özellikle ricam şudur ki, Çanakkale’ye gittiğinizde giden askerlerin memleketlerine bakın. Şehitlerin yaşlarına bakın. Türkiye dışından da pek çok yerden insanın gelip mücadele ettiğini göreceksiniz. Bazı şehirlerin isimlerini bile bilmediğinizi göreceksiniz. Yaşlarına şaşıracaksınız. Özellikle o abideye doğru giderken sarıklı yerindeki şehitlerimizin mezarlıktaki isimlere bakın Denizli’den de şehitlerimizin olduğunu görecekseniz. Yaşlarına bir bakın on altıya kadar düştüğünü göreceksiniz. Bu yönüyle Çanakkale, bir varoluş hikâyesidir. Buradan çıkan subaylarımız buradan çıkan askerlerimiz kurtuluş savaşını yaparken hep şunu düşünmüştür. Biz Çanakkale’de düveli muazzamayı, yunan ordusunu mu yenemeyiz bu ermen çetesini mi yenemeyiz bu inanç bu güven bize bugünkü Türkiye’nin yolunu açmıştır. Ruhları şad olsun.” şeklinde konuşmasını tamamladı.

18 Mart 1 (27)

Konferansın ikinci kısmında ise, Muharip Gazi Deniz Ast. Turgut Bozkurt, Malul Gazi Uzm. J. Kad. Çvş. Ömer Torun; görev süreçlerinden bahsederek Çanakkale ruhuna dair paylaşımlarda bulundular. Şehit Uzman Çavuş Oğuzhan Göçenoğlu'nun yakını Abdullah Göçenoğlu ise “Şehit oğlum gibi bizler de bu vatanı korumak için dimdik ayakta durmaktayız.” diyerek duygu ve düşüncelerini paylaştı. Tören sonunda Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın’a ve konferansta paylaşımlarda bulunan gazilere ve şehit yakınına hediye takdiminde bulundu.

Atatürk, Sevdiği Şarkılarla Anılacak Atatürk, Sevdiği Şarkılarla Anılacak

Ayrıca 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında günün anlam ve önemine dair PAÜ Havacılık Topluluğu gün boyunca paraşütle şehitlere saygı uçuşları gerçekleştirdi.

18 Mart 1 (1)

Editör: Haydar Buğra Tokmak