Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi, Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’nce (TEPDAD) yapılan değerlendirmeler sonucunda 2029 yılına kadar üçüncü kez akredite olarak Türkiye’deki 8 akredite tıp fakültelerinden biri olmayı başardı.
Akreditasyon Belgesi Teslim Töreni, Tıp Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı. Törende konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İsmail Özdel; “Çok büyük bir emeğin çok anlamlı bir sürecin tekrar taçlandırılması olarak üçüncü kez Türkiye’nin en eski en köklü fakülteleri ile birlikte akredite olmuş ve üçüncü kez reakredite olan bir fakültenin dekanı olmaktan büyük bir gurur duyuyorum” dedi. Tıp Fakültesi’nin ilk asistanı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özdel, Tıp Fakültesinin tarihteki eğitim öğretim yolculuğunu gerçekleştirdiği sunum ile anlattı.
“TIP FAKÜLTESİ ÖNDERLİK YAPTI”
TEPDAD’dan akredite olmanın Prof. Dr. İskender Sayek’ten de sınıfı geçmek anlamına geldiğini belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan; “Talebeleri, ‘10 sorunun 10’una da cevap verirseniz hocamızdan 10 alırsınız’ diyor. Akreditasyonu anlamış ve ülkemizde ilk akredite olan tıp fakülteleri arasına girmeyi başarmış PAÜ Tıp Fakültemizin akademik ve idari personelini kutluyorum ve gurur duyuyorum. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logolu diploma verme noktasında Tıp Fakültesi sayesinde ülkemizde geçen sene yapılan törende 40 üniversite arasına girmemizi sağlamıştır. Tıp Fakültesi dolayısıyla bu konuda da önderlik yapmış oldu. Diğer yandan, en objektif değerlendirme kriterimize göre 120 tıp fakültesi arasında 60’ıncı 70’inci sıralardan ÖSYM ile öğrenci alan fakültemiz, TUS sınavında 12’inci ile 17’inci sıraya yükselmektedir. Bu yükselme arkasında eğitimin katkısı çok büyüktür.” dedi.
“TEKNOLOJİNİN HEKİM İLE HASTA ARASINA GİRMESİNİ ENGELLEYİN”
Tıp alanında geçmişten günümüze çeşitli karşılaştırmalarda bulunan TEPDAD Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, akreditasyon alanında dünden bugüne hangi aşamalardan geçildiğine değindi.
Prof. Dr. Sayek; “Bu Yıl TEPDAD’ın ana konusu ‘Gelecekte Hekimlik ve Tıp Eğitimi’ başlığında. Bu konuyu tıp eğitiminin çok dinamik bir şekilde değişmesinden dolayı seçtik. Tıp eğitiminden bahsetmek için önce hekimliğin ne olduğuna bakmak gerekir. Tıp; uzun bir süre sanat alanı olarak görüldü. 20. yüzyılda tıbbın yönü de bilimsel bir alana dönüştü. Bugün bu iki temel alanla birlikte teknoloji de tıbbın bir parçası haline gelmiştir. Genç arkadaşlarım, hekim ile hasta arasına teknolojinin girmesini engelleyin. Teknolojiyi kullanacağız ama aşırı kullanmayarak hekimliğin insancıl yönünü öne çıkarmalıyız. Bugün teknoloji hastaya dokunmadan hekimlik yapmayı sağlayan bir araç ama bence hekimliğin en önemli özelliği hastaya dokunmak. Hastanın omzuna elinizi attığınızda farklı bir duygu öne çıkıyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Akreditasyon Belgesi, Prof. Dr. Sayek tarafından Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’a ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İsmail Özdel’e takdim edildi.