Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında, Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı’nda sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmaları, önemli bir keşfe ev sahipliği yaptı. Antik kentin agora olarak değerlendirilen bölgesinde, 2025 yılında yoğunlaşan kazılar sırasında, Erken Doğu Roma (Bizans) Dönemi seviyesinde, meyve, çiçek ve yaprak motifleriyle süslenmiş girlandlı bir lahit mezar ortaya çıkarıldı. Lahdin, Stratonikeia’nın antik dönemde lahit üretim merkezi olduğu tezini desteklediği belirtildi.

Whatsapp Image 2025 04 28 At 16.51.20 (1)

PAÜ’de “FOODXIMPACT” Çalıştayı
PAÜ’de “FOODXIMPACT” Çalıştayı
İçeriği Görüntüle

ANTİK KENTİN ZENGİN TARİHİ

Stratonikeia Antik Kenti, Klasik, Hellenistik, Roma İmparatorluk, Doğu Roma, Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait yapıları barındırıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında, yılın 12 ayı devam eden çalışmalar, antik yapıların yanı sıra Osmanlı Dönemi köy meydanını da ayağa kaldırmayı hedefliyor. Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Bu çalışmalar, kentin çok katmanlı tarihini ortaya çıkarmak için titizlikle yürütülüyor” dedi.

Whatsapp Image 2025 04 28 At 16.51.20 (2)

GİRLANDLI LAHİT’İN SANATSAL DETAYLARI

Agora bölgesinde, tiyatroya giden yol üzerinde bulunan lahit, antik dönemin nekropol (mezarlık) alanından getirilerek yeniden kullanılmış. Lahdin dış yüzeyinde, koç ve boğa başları ile eros (aşk tanrısı) figürlerinin taşıdığı girland betimlemeleri yer alıyor. Çam kozalağı, haşhaş, nar ve üzüm gibi meyveler ile yaprak ve çiçeklerden oluşan çelenk, dönemin gösterişli sanat anlayışını yansıtıyor. Mimari süslemeler, lahdin tarihini daha net belirlenmesine olanak sağlıyor.

STRATONİKEİA’NIN LAHİT ÜRETİM MERKEZİ ROLÜ

Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Stratonikeia’nın antik dönemde bir lahit üretim merkezi olduğu düşünülüyordu. Yeni buluntular, bu görüşü güçlendiriyor” açıklamasında bulundu. Daha önce de kentte lahit ve lahit parçalarına rastlanmıştı, ancak yeni bulunan bu örnek, bilinenler arasında en erken ve en estetik betimlemelere sahip olanı olarak öne çıkıyor. Lahdin, sanatsal işçiliğiyle dikkat çektiği belirtildi.

SERGİLENMEK ÜZERE HAZIRLANIYOR

Lahit, alandaki kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Stratonikeia Antik Kenti içinde uygun bir alanda sergilenecek. Yetkililer, eserin ziyaretçilerle buluşturulması için gerekli düzenlemelerin yapılacağını ifade etti. Çalışmalar, kentin diğer önemli yapıları olan Roma Hamamı, Bouleuterion (Meclis Binası) ve Gymnasion (Spor Okulu) çevresinde de devam ediyor.

Stratonikeia’daki bu keşif, antik kentin tarihine ve sanatsal mirasına ışık tutarken, bölgenin arkeolojik önemini bir kez daha ortaya koydu.