Denizli’de, Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nin adının Pamukkale Kültür Merkezi olarak değiştirilmesinin ardından, merkezin ilk etkinliği olarak “Celile: Nazım Hikmet’in Annesi” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Merkezefendi Sol Kültür Fakir Baykurt Kitaplığı’nın organizasyonuyla gerçekleştirilen gösteri, Kadıköy Halk Tiyatrosu (KHT) oyuncusu Ayşegül Yalçıner tarafından 271. kez sahneye taşındı. Oyun, Osmanlı’nın ilk kadın nü ressamı ve Nazım Hikmet’in annesi Celile Hanım’ın hayatını anlatıyor.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİYLE TARİHİ BİR BAŞLANGIÇ

Pamukkale Kültür Merkezi, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla yeni adını aldı ve bu değişimden yalnızca iki saat sonra ilk etkinliğine ev sahipliği yaptı. Ayşegül Yalçıner, sosyal medya paylaşımında, “Merkezefendi Sol Kültür’ün davetiyle Denizli’deydik. Oyundan 2 saat önce küçük çaplı bir devrim oldu. ‘Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezi’ adı meclis kararıyla ‘Pamukkale Kültür Merkezi’ olarak değiştirildi. Yeni adıyla o salonda oynanan ilk oyun; Celile” dedi. Yalçıner, bu değişimi gerçekleştiren Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’na desteklerini ifade etti.

01 Celile2

CELİLE’NİN MÜCADELE DOLU HAYATI

Oyun, Celile Hanım’ın Osmanlı’nın son dönemlerinden Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanan hayatını çarpıcı bir şekilde ele alıyor. Celile, saray ressamı Fausto Zonaro’dan ders almış, Paris ve Roma’da resim eğitimi görmüş bir sanatçı olarak Osmanlı’nın ilk kadın nü ressamı unvanını taşıyor. “Cezaevinde açlık grevindeki oğlu Nazım Hikmet’i kurtarmak için Galata Köprüsü’nde imza kampanyası başlatan cesur bir kadın” olarak tanımlanan Celile’nin hayatı, seyircilere duygusal ve tarihi bir yolculuk sunuyor. Oyunda, Celile’nin Yahya Kemal ile yaşadığı aşk ve mücadele dolu yaşamı da vurgulanıyor.

Celile3

AYŞEGÜL YALÇINER’İN ÖDÜLLÜ PERFORMANSI

Ayşegül Yalçıner’in performansı, “Yılın En İyi Kadın Performansı” ödülü dahil birçok ödüle layık görüldü. Yalçıner, “Korkunç bir kötülükle mücadele ediyoruz. Öte yandan son dönemde şiddeti iyice artan karanlığa, zorbalığa ve zorluğa rağmen birbirine ışık olmak için çabalayanlar var, işte onlar iyi ki var!” diyerek Denizli’deki dayanışmaya dikkat çekti. Gösteri, Pamukkale Kültür Merkezi Fatma Yıldız Salonu’nda sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılandı.

Yeşilçam şarkıları Denizli’de yankılanacak Yeşilçam şarkıları Denizli’de yankılanacak

SOL KÜLTÜR’DEN TEŞEKKÜR

Merkezefendi Sol Kültür Fakir Baykurt Kitaplığı, gösteri sonrası yaptığı açıklamada, “Osmanlı’nın ilk kadın nü ressamı, Nazım Hikmet’in annesi, Yahya Kemal’in sevgilisi Celile’yi anlatan değerli sanatçımız Ayşegül Yalçıner’e, bizi yalnız bırakmayan dostlarımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Organizasyon, Denizli’deki kültürel etkinliklerin devamı için umut verici bir adım olarak değerlendirildi. Sol Kültür, etkinliğin dayanışma ruhunu güçlendirdiğini belirtti.

Celile5

CELİLE’NİN ÖZEL HAYATI VE SANATI

Celile Hanım, Osmanlı’nın tanınmış valilerinden Nazım Paşa’nın oğlu Hikmet Bey ile evlenmiş, bu evlilikten Nazım Hikmet ve Samiye adında iki çocuk sahibi olmuştu. Ancak evliliğinde mutsuz olan Celile, Yahya Kemal ile tanıştıktan sonra hayatını yeniden şekillendirdi. “Eşinden boşanır, Yahya Kemal’le mabedi Büyükada’daki evi olur” denilen Celile, dönemin sosyal normlarına meydan okuyan özgür ruhlu bir kadın olarak biliniyor. Paris ve Roma’da aldığı resim eğitimiyle sanat dünyasında iz bırakan Celile, oğlu Nazım Hikmet’in hapis sürecinde de onun özgürlüğü için mücadele etti.

ŞİİR OTEL’DEN ANLAMLI ARMAĞAN

Ayşegül Yalçıner, gösteri sonrası Şiir Butik Otel’in kendisine sunduğu armağanın anlamlı olduğunu belirtti. “Henüz vakit varken gülüm” mesajıyla sunulan hediye, Yalçıner tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Oyuncu, “SOL Parti Denizli’de dayanışmayı sürdüren, umudu büyüten insanlara teşekkür” diyerek organizasyona katkıda bulunanlara minnettarlığını ifade etti.

Pamukkale Kültür Merkezi’nin yeni adıyla sahnelediği ilk oyun olan “Celile”, Denizli’nin kültürel hayatına güçlü bir başlangıç yaptı. Gösteri, sanatseverlerin ilgisi ve dayanışma ruhuyla unutulmaz bir etkinlik olarak kayıtlara geçti.