GÜNDEM

Otizm Dernekleri Ayrımcılığa Karşı Bir Araya Geldi

Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Projesi’nin son bölgesel toplantısı Ankara’da 3 Ekim’de gerçekleştirildi. Toplantıya İstanbul, Ankara, Bilecik, Denizli, İstanbul, İzmit, Kırıkkale ve Erzurum’dan otizm derneklerinin temsilcileri katıldı.

Denizli Otizm Derneği (DOD) ve İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği ortaklığında gerçekleştirilen “Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz” projesinin Ankara etabı tamamlandı. Otizm alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin hak temelli bakış ve savunuculuk kapasitelerini artırmak amacıyla hayata geçirilen Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Projesi’nin son bölgesel toplantısı 3 Ekim’de yapıldı. Bu proje, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD) ve Hollanda Helsinki Komitesi (NHC) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Ayrımcılığa Karşı Birlikte: Ayrımcılık Mağdurlarının Adalete Erişiminin İyileştirilmesi İçin Bir Sivil Toplum Koalisyonu İnşa Edilmesi” projesinin bir alt hibesi olarak uygulanıyor.

BÜTÜN İLLERİN ÖNE ÇIKAN ORTAK SORUNLARI TESPİT EDİLDİ
DOD ve İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği ortaklığında yürütülen Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Projesi kapsamında daha önce Denizli, İstanbul, Samsun ve Malatya’da bölgesel toplantılar yapıldı.  Başkent Ankara’daki toplantıda öncelikle bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar ve diğer bölgesel toplantılarda öne çıkan konularla ilgili bilgiler verdi. Sonrasında her il kendi bölgesinde yaşadığı sorunları aktardı. Eğitimde yaşanan sıkıntılar, yetişkin otistiklerin uğradığı ayrımcılık, bakım evlerinde yaşanan şiddet vakaları ve ihlaller, benden sonra ne olacak kaygısı ve 2. Otizm Eylem Planı’nın uygulanmasının ilerlemesindeki sıkıntılar bütün illerin öne çıkan ortak sorunları oldu.

HAK ARAMA KÜLTÜRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ AMAÇLANDI
Türkiye’nin her yerindeki otizm dernekleri ile barolar arasındaki işbirliğini artırma yollarının bulunmasına ihtiyaç olduğunun belirtildiği toplantıda, Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Proje Koordinatörü Av. Bilge İnci, ulusal insan hakları mekanizmaları olan Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHEK) hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Bu mekanizmalara başvurmak için yapılması gerekenleri anlattı. Toplantı, hak arama kültürünün geliştirilmesi için yapılması gerekenler ve ayrımcılığa karşı birlikte hareket edebilmek için işbirliği yollarının görüşülmesinin ardından sona erdi.   

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }