Candoğan Parkı’nda toplanan sendika üyeleri adına açıklamayı Tüm Emeklilerin Sendikası Denizli Şubesi Başkanı Mestan Yıldırım okudu. Basın açıklamasına sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi partiler de destek verdi.

Karcı Dağı’nda çıkan orman yangının bir kıvılcımdan felakete dönüştüğünü söyleyen Sendika Başkanı Mestan Yıldırım, “İlimizde 24 Ekim günü Karcı Dağında sabah başlayan orman yangını liyakatsiz kamu görevlileri ve iktidarın duyarsız tavrı nedeniyle bir kıvılcımdan felakete dönüşmüştür. Sabah 07.00 den itibaren yükselen duman ve ardından başlayan yangın şehrin her yerinden görülmesine rağmen orman gözetleme kulesindeki görevliler ve Orman Bölge Müdürlüğünce görülmemiş, öğleden sonra alevlerin gökyüzüne ulaşması sonrası gelen ihbar telefonları üzerine Orman idaresi sahaya helikopter göndermek yerine araçları ve ekipleri yönlendirmiş, sahaya inen ekipler arazinin sarp ve kayalık olduğunu, karadan ulaşmanın imkânsız olduğunu bildirmeleri üzerine Orman Bölge Müdürlüğü önünde bulunan helikopter saatler geçmesine rağmen yangın mahalline yönlendirilmemiş, ilerleyen saatlerde sahada helikopter ve uçak görülmüş, ancak yeterli müdahale zamanında yapılmadığı için yangın yayılmıştır.” Dedi.

Beyağaç’ta Toplu Sünnet Töreni Beyağaç’ta Toplu Sünnet Töreni

Whatsapp Image 2024 10 30 At 17.59.50

DENİZLİ VALİSİ VE KAMU KURUMU YETKİLİLERİNE SORUYORUZ?

Açıklamasında Denizli Valisi ve yetkililere seslenen Yıldırım,

“1-Yangının ilk çıktığı andan itibaren gerekli müdahale neden yapılmamıştır?  

2-Orman Bölge Müdürlüğü önünde bulunan helikopter saatler geçmesine rağmen neden havalanmadı. 26 Ekim günü ve diğer günlerde Valiliğin yayınladığı basın bildirisinde bu konuya neden hiç değinilmedi?

3- Gece görüşlü hava araçları neden yoktu? Gün batımından itibaren gün doğumuna kadar geçen 13 saat yangın kendi kaderine neden terk edildi, büyümesi neden önlenemedi?

4- Kiralama yoluyla temin edilen ve parası ödendiği söylenen yangın helikopteri neden sahaya sürülmedi. İhaleyi alan firma sorumluluğunu neden yerine getirmedi, ihaleyi hangi yandaş firma almıştır?

5-İhaleyi alan firmaya paranın ödediği her fırsatta Tarım ve Orman Bakanlığınca açıklanmasına rağmen, bu parayı alan aracı şirketin, hizmet satın aldığı helikopter firmalarına, servis ve yakıt tankeri hizmeti veren şirketlere ve tercümanlara neden parasının ödenmediği soruldu mu?

6-Bu güne kadar yangının neden çıktığı hakkında bir açıklama yapılmadı?

7-Yangın bölgesinde hangi madenler vardır ve kimlere maden ruhsatı verilmiştir?

8-Yangında ihmali olan idareciler ve siyasiler istifa edecekler mi?

9-Bu bir afettir, AFAD koordinasyonu ele alarak hızlı müdahale etmeliydi, AFAD sahaya hangi gün inmiştir. Nasıl bir koordinasyon yapmıştır. Yardım ve destek çağrısı yaptı mı? Yaptıysa nerelerden yardım ve destek istedi?

10-Olası doğal afetler için hazırlık yapıldı mı? Yoksa meydana gelen afetlere göre mi hareket ediliyor?” diye sordu.

“YANAN SADECE ORMANLARIMIZ DEĞİL CANLI YAŞAM YOK OLUYOR”

Yanan sadece ormanlar olmadığını canlı yaşamında yok olduğunu söyleyen Yıldırım açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Havamız suyumuzda yok oluyor. Geleceğimiz tüketilerek gelecek nesillerin sağlık hakkı da yok oluyor. Orman yangınları ile havadan mücadelede kullanılan araç, gereç ve ekipmanın ihale yolu ile kiralanarak değil, Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı her an müdahaleye hazır acil hava müdahale ekipleri ile mülkiyeti devlete ait yeterli sayıda gece görüşlü  uçak, helikopter vb. araçlarla olması gereklidir. İktidar Manavgat yangınından ders çıkarıldığını söylendiği halde hala aynı yanlışların yapılmasındaki bu ısrar nedendir? Sahada gece gündüz demeden fedakârca yangınla mücadele eden kamu görevlilerine, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri personeline, arama kurtarma ekiplerine, Tavaslı çiftçilerimize ve gönüllülere yürekten teşekkür ediyoruz.”

Editör: Orhun Çoban