Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, PAÜ’de Toleyis üyesi işçilerin grevini Meclise taşıdı. Grev oylaması öncesinde işçilerin ve ailelerinin doğrudan aranarak greve katılmamaları yönünde baskı kurulduğunu aktaran Bayhan, grev başladıktan sonra da yarı zamanlı çalışan öğrencilerin, 4 saatin üzerinde ve iş tanımları dışında çalışmaya zorlandığını belirttti. Gıda mühendisinin grevde olmasına rağmen konuk evinde gıda üretimi ve satışı devam ederken, işletmeye bağlı bir otoparka asılı grev pankartı; kimliği belirsiz kişilerce sökülmüş, işçilerin eylemi sonrası tekrar asılmıştır.
Bayhan’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yönelttiği sorular şöyledir;
1-Grevin başlama sürecinde işçiler aranarak greve katılmaması yönünde tehdit edilmiş midir? Edildiyse bakanlığınızın bu konuyla ilgili bir müdahalesi olacak mıdır?
2-Grev sürecinde şikayet üzerine denetime gelen müfettişler grev kırıcılığı vb. yasaya aykırı durumlar tespit etmiş midir? Anayasal bir suç olan grev kırıcılığına karşı Bakanlığınızın bir yaptırımı olacak mıdır?
3-Gıda mühendisinin grevde olmasına rağmen, konuk evinde gıda üretimi ve satışı yapılmaya devam edilerek gıda güvenliği yok sayılmıştır. Bakanlığınız bu konuda herhangi bir inceleme veya yaptırım uygulamış mıdır?
4-Gıdanın hazırlanmasından servis edilmesine kadar olan süreçte, asgari teknik ve hijyenik koşulların bir gıda mühendisi tarafından denetlenmemesi nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık riskleri konusunda Bakanlığınız sorumluluk kabul etmekte midir?
5-İşçilerin zam talebini kabul etmeyip kamu kurumunu her geçen gün zarar ettiren işletme yönetimi hakkında bakanlığınızın yürütülen bir soruşturması var mıdır? Varsa bu soruşturmanın sonuçları nelerdir?
6-İşçilerin telefonla aranarak ya da mesaj yoluyla grevden vazgeçmeleri için baskı yapılmasıyla ilgili yasal süreç başlatacak mısınız?
7-Grevin etkisini kırmak amacıyla yarı zamanlı çalışması gereken öğrencilerin grevdeki işçilerin yerine iş tanımları dışında çalıştırılarak suç işlenmesine dair bir inceleme başlattınız mı?