81 il Valiliği ile eş zamanlı olarak İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Vali Yardımcısı Baha Başçelik, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun ve ilgili kurum müdürleri katıldı.
İRAP kapsamında ayrıntılı değerlendirmelerin ele alındığı toplantıda afet yönetim sürecinin üç ana evresi konuşuldu. Bu evrelerin Afet Öncesi, Afet Sırası ve Afet Sonrası şeklinde sıralandığı hatırlatıldı. Toplantıda afet öncesinde mevcut riskleri tespit ederek, ona göre önlem alınmadıktan sonra, afet sırasındaki ve afet sonrasındaki yönetim sürecinde başarılı olmanın neredeyse imkansız hale geldiği konuşuldu.
17 HEDEF VE 410 EYLEM PLANLANDI.
Bu nedenle 81 ilde İl Afet Risk Azaltma Planları hazırlanırken, Denizli için ise öncelikli afet türleri ve risklerinin belirlendiği kaydedildi.
Denizli’de yürürlüğe giren İRAP kapsamında deprem, heyelan, iklim değişikliği kaynaklı afetler ve yangınlar plan içinde risk unsurları olarak yer aldı. Projede bu dört afet başlığı altında 17 hedef ve 410 eylem planlandı.
Denizli Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, İRAP kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşların görev tanımlarının kapsamlı olarak yapıldığı, yıl içinde İzleme ve Değerlendirme Komisyonu çalışmaları ve Değerlendirme Kurulu Toplantıları ile bu durumun takip edildiği kaydedildi.
Denizli İl Afet Risk Azaltma Planında (İRAP) toplam 46 sorumlu kurum bulunduğu ayrıca 62 destekleyici kuruluşun süreçte görev alacağı hatırlatıldı.
Açıklamada; “İl Afet Risk Azaltma Planındaki eylemler gerçekleştirilerek gündemden düşürüldükçe, zaman içerisinde ilimizin afetselliği de o oranda azalacaktır. Bu vesileyle bugüne kadar yaşanan çeşitli afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Unutulmamalıdır ki; afetleri önlemeye yönelik olarak afet öncesinde harcanacak 1 liralık kaynak, bizleri afete maruz kaldığımızda uğrayacağımız 15 liralık zarardan kurtarmaktadır” denildi.