KESK Denizli Şubeler Platformu ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı 'görevde yükselme ve unvan değişikliği' sınavında çok sayıda kamu emekçisinin yazılı sınavdan 90 üzeri not almasına rağmen sözlü mülakat ile başarısız sayılmasına ilişkin açıklama yaptı.
KESK binasında yapılan açıklamada CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın konuşmasının ardından KESK adına açıklamayı Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen) Denizli Temsilcisi Serdar Çimen yaptı.
"MÜLAKAT DEĞİL BELİRLENMİŞ KİŞİLERİN GÖREVDE YÜKSELMESİDİR"
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği mülakat kaldırma sözünü hatırlatarak mülakatın kaldırılmadığı gibi daha antidemokratik uygulamalara tanıklık edildiğini söyledi. Açılan sınavda puanların sadece ilgilisine iletildiği sıralamanın ise hiç açıklanmadığına dikkat çeken Karaca sözlerini şöyle sürdürdü; "En ilginci mülakatmış gibi yapılan mülakat ve konuyla alakası olmayan ilginç sorular sorulur. Burada asıl olan mülakat değil önceden belirlenmiş kişilerin, önceden belirlenmiş yandaşların göreve yükseltileceklerini açıkça ortaya koyan sorulardır. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Mülakatın kaldırılması bir namus borcudur. İktidar tarafından verilmiş bir borçtur. Bu sözle seçmenin iradesini gasp etmişlerdir. Bugün gereğini yerine getirmeyerek 'mış' gibi yapan sırf oy için koltuk için milyonlarca çalışanın umutlarını sömürmüş umut tacirliği yapmışlardır."
"DERHAN MÜLAKATI KALDIRIN"
Sınavda 'Grejuva ateşi ilk ne zaman kullanılmıştır, Dünyada ilk gazete ne zaman çıktı, Michelin listesindeki Türk restoranlar hangileridir' gibi soruların sorulduğunu dile getiren Karaca, "Kültür ve Turizm Bakanlığında emek veren memurlarımızın bu sorularla muhatap olması ne anlam taşıyor? Ben listemi belirledim. Mülakat gibi mülakat yaparak kendi liyakatsiz yandaşlarımı kadrolara yerleştireceğim demenin açıkça itirafıdır" sözleriyle yaşanan haksızlığa tepki gösterdi. Saraya mülakatı derhal kaldırma çağrısında bulunan Karaca, "Bu hukuksuzluğa son verin! Hak edenlerin liyakatli kadroların göreve geleceği bir anlayış ortaya koyun. Derhal verdiğiniz sözü tutun söz namustur, namusunuza sahip çıkın ve mülakat uygulamasını kaldırın" dedi.
YÖNETMELİĞE GÖRE BAKANLIK LİSTEYİ AÇIKLAMAK ZORUNDA!
Kültür Sanat Sen Denizli Temsilcisi Serdar Çimen kamu emekçilerinin zaten çeşitli eğitim ve sınavların ardından memur olabildiğinin altını çizerek mülakatın gereksizliğine dikkat çekti. Tepeden inme memur olmadıklarını söyleyen Çimen, "Bizler işçi, çiftçi, esnaf çocuklarıyız. Kıt kanaat imkanlarla üniversiteleri kazanıyoruz ve onun sonucunda da KPSS'ye girerek buralara yerleşiyoruz. Birazcık maaşımız artsın diye bu sınavlara giriyoruz. Burada da ne oluyor? Mülakat garabetiyle karşı karşıya kalıyoruz. Ne bizim mesleğimiz ne eğitimimizle ilgisi olmayan sorularla karşı karşıya bırakılıyoruz" dedi. Liyakatin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu temel ilkesi olduğunu vurgulayan Çimen, "Liyakatimiz yoksa bu sınava nasıl giriyoruz? Yazılı sınavlara ilişkin bilgi düzeyimiz yoksa, 83'le 95 arası puanları nasıl alıyoruz? Grejuva ateşi ile ilgili internette bile farklı tarihler var. Bir internet sitesinde 670'li yıllara dayandığı bir internet sitesinde milattan önce kullanıldığı yazıyor. Bakanlık bunların hangisini baz aldı? Yönetmeliğimize göre bakanlık bu sınava giren herkesin listesini açıklamak zorunda" ifadelerini kullandı.