25 Kasım Yürüyüşüne Çağrı 25 Kasım Yürüyüşüne Çağrı

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilcisi Umut Ayana, 16 Ekim Dünya Gıda Günü sebebiyle Ziraat Mühendisleri Odası'nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baha Yanarca ve Kimya Mühendisleri Odası'nı temsilen Deniz Akdağ katıldı. Gıda Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilcisi Ayana, bu yılki Dünya Gıda Günü temasının, ‘Yaşam ve Gelecek İçin Gıda Hakkı' olduğunu söyledi. Gıda hakkının, 1948 yılında Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi'nde tanınmış temel bir hak olduğunu hatırlatan Ayana, 2023 yılı için yaptığı açıklamada gıdaya ulaşmanın pandemiden daha zor hale geldiğini ifade etti. Ayana, “2024 yılı, maalesef, bu durumu daha da kötüleştirmiştir. Gidişat, 2025 yılının daha da zor geçeceğini göstermektedir. Yanlış ekonomi politikaları ve tarım üretiminin azalmasıyla birlikte halkın gıdaya erişmesinde büyük zorluklar yaşanıyor. Özellikle emekçi ve emekli kesimlerin açlık sınırının altında yaşıyor. Bazı ülkelerde gıda fiyatları düşerken Türkiye'de ise artış göstermektedir. Tarımsal girdilerde dışa bağımlılık sürdürülürken, ithalata yönelerek gıda enflasyonunun çözülemeyecektir. Çözüm, üreticiyi ve üretimi koruyan politikalarla mümkündür” dedi.

  “İklim değişikliği tarımsal üretimi tehdit ediyor”

  Tarımsal üretimin büyük ölçüde doğa şartlarına bağlı olduğunu anlatan Ayana, “İklim değişikliği tarımı olumsuz etkiliyor. Son yıllarda iklim değişikliğinin aşırı yağışlar, sel baskınları, kuraklık ve aşırı sıcaklar şeklinde ortaya çıkıyor. Bu durum tarımsal üretimi tehdit ediyor. Ayrıca, su kaynaklarının azalması ve tarım politikalarının yetersizliği nedeniyle gıda üretiminde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uzun bir aradan sonra gıda taklit ve tağşişine dair bilgileri kamuoyuyla paylaşmasının önemli bir adım attı. Ancak gıda güvenliği sadece bu adımlarla çözülemeyecektir. Gıda işletmelerinin denetimleri arttırılmalı, kayıt altına almakta tek başına yeterli bir çözüm olmadığını söylemek isterim. Ayrıca, Çalıştırılması Zorunlu Personel (ÇZP) uygulamasının tüm işletmelere yaygınlaştırılması gerekmektedir” diye konuştu.

  “Okullarda en az bir öğün yemek verilmesi gerekir”

  Gıda hakkı en temel insan haklarından biri olduğunun altını çizen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilcisi Umut Ayana, “Özellikle çocukların okulda sağlıklı gıdaya ve temiz suya ulaşmasının sosyal devletin en önemli görevlerinden biridir. Okullarda en az bir öğün yemek verilmesi gerekmektedir. Bu uygulama çocukların akademik başarılarını artırır ve okul terk oranlarını düşürür. Son olarak ise tarım ve gıda krizinin çözümünün kamucu tarım ve gıda politikalarının hayata geçirilmesiyle mümkündür. Rant ve beton ekonomisi yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal çıkarları savunmalıyız. Bu arada TMMOB'nin 70. kuruluş yılına girdi. Bilimin ve tekniğin halktan yana kullanmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: Özkan Tokmak