TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Denizli Şubesi Bilirkişilik Komisyonunun, düzenlediği Bilirkişilik Çalıştayı’nda bilirkişilerin yaşadığı sorunlar tartışıldı, görüş ve öneriler sunuldu. Denizli'de yapılan Bilirkişilik Çalıştayı sonuç bildirgesi MMO Genel Merkez Bilirkişilik Komisyonuna iletilecek. İleri bir tarihte Ankara'da yapılacak Bilirkişilik Çalıştayı’nda yerel şube komisyonlarından gelen Bilirkişilik Çalıştayı sonuç bildirgeleri tartışılıp değerlendirildikten sonra sonuç bildirgesine son hali verilecek. Daha sonra Bilirkişilik Çalıştayı sonuç bildirgesinin Adalet Bakanlığı'na iletileceği bildirildi.

MMO Denizli Şubesi'nde yapılan çalıştay öncesinde Makina Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Osman Öztürk, Kartalkaya'daki otel yangınıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından MMO Denizli Şubesi Bilirkişilik Komisyonu Başkanı Makina Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Ali Sarıhan, yapılan çalışmadan derlenen rapor maddelerini tartışmaya açtı. Bilirkişilerden gelen görüş ve öneriler not edilerek çalışmanın son hali MMO merkezine iletilecek.

Halk Oyunları Şöleni 23 Şubat’ta Başlıyor Halk Oyunları Şöleni 23 Şubat’ta Başlıyor

Whatsapp Image 2025 02 13 At 14.43.43

“YANGIN DENETİMLERİNDE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SORUMLU”

Kartalkaya Otel'de çıkan yangına ve yangın güvenliğine ilişkin sunum yapan Makina Mühendisi Osman Öztürk, işyeri açma belgesi, yangın ruhsatı, turizm işletme belgesi, yangın tesisatı periyodik kontrolü gibi hususlarda hangi kurum ve kişilerin kontrol ve denetim yetkisine sahip oldukları konusunda yasal mevzuatları maddeleri üzerinden örnekler vererek açıkladı. Otel yangınında tartışmanın belediye ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yürütüldüğünü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sorumluluğuna değinilmediğini belirten Öztürk, yangın denetimlerinde ÇSGB'nin de sorumlu olduğuna dikkat çekti. İşveren tarafından yangın tesisatı periyodik kontrolünün ÇSGB'nca yetkilendirilmiş mühendis ve teknik elemanlara yılda bir kez yaptırılmasının zorunlu olduğunu bildirdi. İş güvenliği uzmanlarının görevinin ise işveren tarafından yangın tesisatı yıllık periyodik kontrolünün yetkili mühendis ve teknik elemanlara yaptırılıp yaptırılmadığının kontrol edilmesi olduğuna dikkat çeken Öztürk, eğer yaptırılmadı ise bunun yaptırılması hususunda işvereni bilgilendirmek, rehberlik ve danışmanlık yapma yükümlülüğünün olduğunu uygulama yükümlülüğünün olmadığını bildirdi.

“ALT UZMANLIK ALANLARINDA SINIR KALKMALI”

MMO Bilirkişilik Komisyonu Başkanı Makina Mühendisi Ali Sarıhan komisyon olarak hazırladıkları raporu madde madde tartışmaya açtı. UYAP, bilirkişi atanması, kusur oranı belirtme, dosyaya erişim, ücretler başta olmak üzere sorun ve aksaklıklara dikkat çeken Sarıhan, kusur oranı belirtmenin cezası olmasına rağmen bazı hakimlerin kusur oranı istediğini ve ikilemde kaldıklarını aktardı. Bilirkişi heyetlerinde iş yeri hekimlerinin yer almamasının yarattığı sorunlara dikkat çeken Sarıhan, "Kalp kriziyle ilgili kardiyolog uzmandır ancak bu kalp krizi iş yerinde yaşandı ve işçi öldüyse bu konuda iş yeri hekimleri görevlendirilmelidir" dedi. Alt uzmanlık alanlarının sınırlandırılmasının yarattığı sorunlara değinen Sarıhan, sınırlandırmanın kaldırılması gerektiğini belirtti. Son olarak bilirkişi ücretlerinin işin niteliğine göre olması gerekenin çok altında olduğunu vurgulayan Sarıhan, ücretlerde iyileştirmenin şart olduğunu belirtti.