Aktüel

Fazıl Necdet Ardıç; “Ecza Depoları Şehir Dışında Taşınmalı”

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç deprem afetine hazırlık için acil alınması gereken tedbirleri açıkladı, sağlık kuruluşları ve sağlık çalışanlarının kentte olası bir felakette hangi bölgelerde konuşlanması gerektiğinin belirlenmesini istedi.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı gerçekleştiren Ardıç kentin bir deprem planı olması gerektiğini belirterek, “Denizli birinci derece deprem kuşağında yer alan bir kent. Olası bir depren afetinde sağlık alanında yapılacaklara ilişkin bir liste hazırladık. Bu yüzden acildir. Valilik, kaymakamlıklar, belediyeler, Sağlık Müdürlüğü ve hastaneler gibi bütün ilgili kuruluşlar nezdinde girişimlerimizi başlatıyoruz. Seçim gündemi altında beklenen depremin unutulmaması için her talebin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

‘ECZA DEPOLARI MERKEZDEN KALDIRILSIN’

Denizli Tabip Odası deprem öncesi alınması gereken tedbirleri 11 başlık altında topladı. Ardıç tarafından açıklanan tedbirler şu şekilde ifade edildi:

* Sağlık kurumlarının depreme dayanıklılık testleri bir an önce yapılmalı ve sonuçlar kamuoyuna açıklanmalı.

* Ecza ve tıbbi malzeme depoları merkezden kaldırılarak, sağlam zeminli bölgelere taşınmalı.

* Toplanma alanları belirlenmeli.

* Aile hekimlikleri toplanma alanlarında inşa edilmeli, acil müdahale araç ve ilk yardım malzemeleri bu merkezlerde depolanmalı.

*Toplanma alanlarının enerji gereksinimi karşılanmak amacıyla jeneratörler kurulmalı.

* Kentteki her hastanenin çevresinde yeterli büyüklükte boş alanlar belirlenmeli ve bu alanlarda yedek sahra hastane malzemeleri depolanmalı.

* Hastanelere uydu telefon alınması mecbur kılınmalı.

* Sağlık personelleri şehrin daha az riskli bölgelerinde ikamet etmeleri teşvik edilmeli.

* Herhangi bir afet durumunda destek için görevli sağlık personelinin şimdiden belirlenmeli ve görev yerleri tanımlanmalı.

* Dışarıdan gelen sağlık personeli için konteyner hazırlanmalı.

* Her mahallede gönüllü gruplar kurulmalı ve gönüllüler için acil müdahale ile ilk yardım kursları düzenlenmeli.

‘DEPREM SIRASINDA NE YAPILACAK?’

Denizli Tabip Odası deprem sırasında yapılması gerekenleri de sıraladı. Depremzede sağlık personellerinin çalıştırılmaması uyarısı yapılan açıklamada; “Sağlık personelleri birer haftalık vardiyalarla çalıştırılmalı. Gönüllü sağlık personeli için kayıt masası oluşturulmalı. Deprem bölgesinde sorumlular belirlenmeli. İhtiyaçlar doğrudan ihtiyaç noktasına götürülmeli. Travma döneminin atlatılmasından sonra aile hekimliği merkezleri aktifleştirilmeli, gerekirse gezici ekipler kurulmalı. Deprem sonrası bölgeye kalıcı olarak atanan yeni sağlık personeli için kalacak yer önceden hazırlanmalı” denildi.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }