EKONOMİ

Enflasyon ve Çin Denizlili Üreticiyi Vurdu, Kepenkler Kapanıyor

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, makine sektörünün karşılaştığı yüksek enflasyon, artan üretim maliyetleri, ithal ürünlerle rekabet ve finansmana erişim zorluklarına dikkat çekti. Sektörün sürdürülebilir büyümesi için acil ekonomik politika ve desteklerin önemini vurgulayan Sarı, ayrıca Çin gibi uzak doğu ülkelerinden makine ithalatına ‘Dur’ denilmezse zor günlerin sektörü kasıp kavuracağını vurguladı.

Makina Sanayici İş İnsanları Derneği (MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı, makine sektörünün ülkenin ekonomik kalkınmasında kritik bir rol oynadığını söyledi. Ancak, son dönemde yaşanan yüksek enflasyon ve üretim maliyetlerindeki artışların sektörü olumsuz etkilediğini belirten Sarı, sektörün içinde bulunduğu durumu paylaştı.

“REKABET GÜCÜMÜZ ZAYIFLIYOR”

Yüksek enflasyon oranları ve artan üretim maliyetlerinin, sektörün üretim, rekabet gücünü azalttığını, firmaları zor durumda bıraktığını belirten Sarı, “Hammaddelerin ve enerji maliyetlerinin yükselmesi, maliyetleri artırmakta ve bu durum küresel pazarda faaliyet gösteren firmalarımız için ciddi bir dezavantaj yaratmaktadır. Ülkemizde üretilen makinelerin birçoğu ithal edilmektedir. İthal ürünlerle ilgili imalatçı firmalarımız çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu sorunlar, bürokratlara iletilmiş ve bazı konularda çözümler üretilmiş olsa da, özellikle ithalatla ilgili ilave gümrük vergileri arttırılsa da (IGV'ler) yeterli sonuç alınamamıştır. Bu durum, yerli makine üreticilerin rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. Yüksek üretim maliyetleri dolayısıyla yerli yatırımcılar Çin gibi uzak doğu makinalarına yönelmektedir. Eğer uzak doğu üzerinden gelen ithal makinelere ‘Dur’ denilmezse ilerleyen süreçte yerli makine üreticilerimizin ekonomik anlamda oldukça zor günler geçireceğini öngörmekteyim.” Dedi.

“FABRİKALARIN BAZILARI KAPILARINA KİLİT VURDU”

Mevcut koşullarda bazı fabrikaların kapılarına kilit vurduğunu belirten Mehmet Sarı, “Üzülerek söylüyorum ki şu an fabrikalarımızın bazıları kapılarına kilit vurmuş durumdadır, hatta küçük ölçekli üreticilerimiz satış yapamadığı için iş yerlerinin kepenklerini kapatmaktadır. Yüksek kredi oranları, yatırımcıların yeni projelere başlamasını zorlaştırmakta ve sektörün büyümesini engellemektedir. Bu sorunun çözümü için devletimizin ekonomik politika uygulamaları geliştirmesi gerekmektedir. Özellikle düşük kredi oranları ve uzun vadeli kredi seçenekleri, yatırımcılar için hayati önem taşımaktadır. Sektörün sürdürülebilir büyümesi ve global pazarda rekabet gücünün artırılması için devletin ve ilgili kurumların destek ve teşvik politikaları geliştirmesi büyük önem taşımaktadır. Yüksek enflasyon, üretim maliyetleri, ithal ürünlerle rekabet ve finansmana erişim zorlukları gibi sorunların çözümü, sektörümüzün geleceği için kritik öneme sahiptir” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }