EĞİTİM

EĞİTİM SEN: “Öğrenciler Değil Eğitim Politikaları Başarısız”

Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir, YKS’deki başarısızlık tablosunun bu yıl da devam ettiğini vurgulayarak; "Veriler öğrencilerin değil eğitim politikalarının başarısızlığını göstermektedir" dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir, yaptığı yazılı basın açıklamasında YKS sonuçlarını değerlendirdi. Özdemir, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarıyla ilgili “Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi YSK’deki ‘başarısızlık tablosu’ bu yıl da devam etmiştir. Özellikle Türkçe, temel matematik, fen bilimleri ve AYT matematik ortalamaları çok düşük düzeydedir. Açıklanan veriler, adayların ve öğrencilerin değil, eğitim politikalarının başarısızlığını göstermektedir. Bu tablo, siyasi iktidarın öğrencinin ilgi, yetenek ve yaratıcılığını geliştirmek yerine, kendisine sadakatle itaat edecek nesiller yaratma arzusunun kaçınılmaz sonucudur" açıklamasını yaptı.

YKS SONUÇLARI EĞİTİM POLİTİKALARINDAKİ BAŞARISIZLIĞIN GÖSTERGESİDİR

Toplam 3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğu YKS’de öğrencilerin bir gün içinde iki sınava girerek “başarı” göstermeleri beklendiğini belirten Özdemir, “Tek başına bu durum bile ülkemizde eğitim sisteminin tamamen sınav ve başarı merkezli yapılandırıldığını göstermektedir. Böylesi bir sınav sisteminin her şeyden önce insani olmayan bir nitelik taşıdığı ve milyonlarca gencin üzerinde yoğun bir psikolojik baskı yarattığı ortadadır ve bu durum sendikamız tarafından yıllardır eleştirilmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, YKS’deki ‘başarısızlık tablosu’ bu yıl da devam etmiştir. 2024 YKS sonuçlarının en dikkat çekici yönü sorulara verilen doğru yanıtların ortalamasının çok düşük kalmasıdır. Özellikle Türkçe, temel matematik, fen bilimleri ve AYT matematik ortalamaları çok düşük düzeydedir.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın eğitim sisteminin kronikleşmiş sorunlarına çözümler üretmek yerine, ben yaptım oldu mantığıyla müfredatı sürekli değiştirmeye çalışması, böylesi bir tablonun ortaya çıkmasındaki en büyük nedendir. Ülkemizde uygulanan eğitim programları öğrencilere gerekli bilgi ve becerileri kazandırmamakta, öğretim yöntemleri etkisiz kalmaktadır. Özellikle fen bilimlerinde ve matematikteki düşük ortalamalar, bu alanlarda daha iyi öğretim yöntemlerine ihtiyaç olduğunu göstermektedir.” Dedi.

NİTELİKLİ EĞİTİM, ÖĞRENCİ BAŞARISININ TEMEL TAŞLARINDAN BİRİDİR.

Şube Başkanı Hüseyin Özdemir, YKS puanlarının yığınsal dağılımının, öğrencilerin büyük bölümünün en kötüde eşitlendiğini gösterdiğini ifade ederek, “Nitelikli eğitim, öğrenci başarısının temel taşlarından biridir. Bir ülkede eğitimin nitelikli olması, öğrencilere verilen eğitimin içeriği, öğretim yöntemleri, okulun fiziksel ve teknolojik altyapısı gibi çok sayıda faktör öğrenci başarısını doğrudan veya dolaylı etkilemektedir. Dolayısıyla YKS’ye ilişkin açıklanan veriler, öğrencilerin değil eğitim politikalarının başarısızlığını göstermektedir. Bu tablo, siyasi iktidarın öğrencinin ilgi, yetenek ve yaratıcılığını geliştirmek yerine, kendisine sadakatle itaat edecek nesiller yaratma arzusunun kaçınılmaz sonucudur.

İlköğretimden üniversiteye sınava endekslenmiş eğitim sisteminin nitelikli olması mümkün değildir. Eğitim sistemimiz çocuklarımızı ve gençlerimizi eğitmemekte, sadece yapılacak olan sınavlara hazırlamaktadır. Dolayısıyla öncelikli olarak yapılması gereken, öğrencilerimizi sınav cenderesinden kurtarmaktır. Kapitalizmin dayattığı “piyasacı eğitim” anlayışının tipik bir örneği olan sınav merkezli eğitim anlayışı derhal terk edilmeli, yarıştıran değil  çok yönlü bilgi ve beceri kazandıran, nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir.” Dedi.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }