Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) tarafından tüm Türkiye'de "Üniversite İdari Personelinin Merkezi Yer Değişikliği" ile ilgili talebi hakkında eş zamanlı eylem yapıldı. Denizli’de de sendika üyesi idari personel PAÜ Kınıklı yerleşkesinde bir araya gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Eğitim Bir Sen Denizli 2 No’lu Şube Başkanı Mehmet Akif Baysal, yaptığı basın açıklamasında yaşanan sorunları gündeme getirerek, talep ve isteklerine kayıtsız kalınmaması gerektiğini söyledi.
TOPLU SÖZLEŞME KARARI HAYATA GEÇİRİLSİN
Baysal, öncelikle toplu sözleşme kararlarının hayata geçirilmesini ve üniversite idari personeline yer değişikliği hakkının verilmesini istediklerini belirterek, “Üniversite idari personeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak Üniversitelerde istihdam edilmiş olmasına rağmen, bakanlık ve taşra teşkilatı bulunan diğer merkezi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan idari personelin, kurumlar arasında yer değişikliğine benzer bir merkezi yer değişikliği hakkına sahip değildir.
Üniversite idari personelinin bir diğer üniversiteye yer değişikliği yapabilmesi, kadrosunun bulunduğu üniversitenin muvafakatine ve de gideceği Üniversitenin kabul onayına bağlıdır. Bu muvafakatin verilmemesi uzun dava süreçlerine neden olmakta; lehe sonuçlanan muvafakat davaları dahi personelin geçişini sağlamamaktadır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 52. maddesinin (f) bendindeki ‘üniversitelerde görevli memur ve diğer görevlilerin Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından yükseköğretim üst kuruluşları veya yükseköğretim kurumları arasında atanabilecekleri’ hükmü, üniversite idari personelinin üniversiteler arasında yer değişikliğinin hukuki dayanağının mevcut olduğunu ortaya koymaktadır.” Diye konuştu.
“HUKUKİ VE FİİLİ BİR DÜZENLEME YAPILMASI GEREKLİDİR”
Eğitim-Bir-Sen’in 6. ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi’nde idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda taraflarca çalışma yapılması kararlaştırıldığını ifade eden Baysal, “Bu bağlamda YÖK ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışmalar yürütülmüş ise de henüz işleyen bir sistem ortaya konulamamıştır.
Bu nedenle, üniversite idari personelinin üniversiteler arası yer değişikliği işlemlerinin, halen bir kısım üniversiteler tarafından yapılan, ancak haliyle diğer üniversiteleri bağlamayan, münferit yönergeler yerine toplu sözleşme hükmünden hareketle YÖK Başkanlığı eliyle üniversiteler arası merkezî yer değişikliğine imkân tanıyacak şekilde hukuki ve fiilî bir düzenleme yapılması gereklidir.” Dedi.
Baysal üniversite personelin; yükseköğretim tazminatı verilmesi, Öğretim elemanlarının mali hakları iyileştirilmesi, Araştırma görevlilerine yeşil pasaport alabilme hakkı tanınması gibi sorunlarının olduğunu belirterek, sorunlara çözüm üretilinceye kadar mücadele etmeye, ısrarla taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini ifade etti.