DENİZLİ HABERLERİ

“Ege’de Deprem Fırtınası! Büyük Felaketin Habercisi Mi?”

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Barış Semiz, Ege Denizi’nde halen süren deprem fırtınasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda meydana gelen sarsıntıların endişe verici olduğunu belirten Semiz, bilim insanlarının bu depremlerin kaynağını araştırdığını söyledi.

Son verilere göre, bölgede en büyüğü 5.2 olan 1800’den fazla deprem meydana geldi. Uzmanlar, sarsıntıların fay hareketlerinden mi yoksa volkanik aktivitelerden mi kaynaklandığını araştırıyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Barış Semiz, bu bölgede hem aktif faylar hem de volkanların bulunduğunu hatırlatarak, “Kolumbo adı verilen aktif bir denizaltı volkanının kuzeyinde yoğunlaşan depremler, volkanik hareketlilik ihtimalini de gündeme getiriyor. Ancak ilk değerlendirmeler, depremlerin büyük ölçüde fay kaynaklı olduğunu gösteriyor” dedi.

TSUNAMİ VE BÜYÜK DEPREM RİSKİ

Santorini ve çevresinde geçmişte büyük depremler ve tsunamiler yaşandığını hatırlatan Semiz, en kötü senaryonun 7.2 büyüklüğüne kadar çıkabilecek bir deprem olduğunu belirtti. 1956 yılında meydana gelen Amorgos depreminde Türkiye kıyılarında 2 metreyi aşan tsunami dalgalarının görüldüğünü vurgulayan Semiz, “Bodrum, Didim ve Datça gibi sahil bölgelerinde tsunami riski düşük de olsa göz ardı edilmemeli” diye konuştu.

YETKİLİLER VE HALK DİKKATLİ OLMALI

Deprem fırtınasının nasıl sonlanacağının belirsiz olduğunu ifade eden Semiz, bölgedeki sismik hareketliliğin yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. “Ege kıyıları doğrudan büyük bir tehlike altında görünmese de, bu tür doğa olaylarını dikkatle izlemeli ve olası senaryolara karşı hazırlıklı olmalıyız” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }