EKONOMİ

DSO Başkanı Selim Kasapoğlu: Tekstil Sektöründeki Düşüş Devam Ediyor

Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, oda meclisinin eylül ayı toplantısında ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Ağustos ayında Denizli'nin ihracatında yüzde 10'luk bir artış yaşanmasına rağmen, sanayideki büyüme oranı düşüş gösterdi. Özellikle tekstil sektöründeki düşüşe dikkat çekildi.

Denizli Sanayi Odası Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Toplantı, Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu’nun oturumu açmasıyla başladı. Konyalıoğlu, “Verimlilik Çalıştayı gerçekleştirildi. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Dünya ile rekabet tarafında tek silahımızın verimlilik olduğu düşüncesiyle bu çalıştayı gerçekleştirdik. Verimlilik denen hikâye sadece kar odaklı bir çalışma değil aslında. Baktığımızda dünyada bir savaş var. Ekonomik bir savaş. Ve tek tutunabileceğimiz dal verimlilik” diye konuştu.

Toplantıda konuşan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ise, gündem başlıkları ve güncel verilerle ilgili açıklamalarda bulunduktan sonra Ağustos Ayı Oda Faaliyetleri ve gelecek ay yapılması planlanan çalışmalar hakkında Meclis Üyelerini bilgilendirdi.

SANAYİ ODASI BAŞKANLARIYLA ORTAK TOPLANTI

Türkiye’deki 12 Sanayi Odasından biri olduklarını belirten Başkan Kasapoğlu, “Başkanımız RifatHisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Ankara’da toplandık. Toplantının amacı sanayinin genel gidişatını değerlendirmekti. Şehirlerdeki tansiyonu, gelişmeleri değerlendirdik. Denizli'nin bugün içinde yaşadığı problemler neyse diğer şehirlerde de durum çok farklı değil. Zaten bunları iş yaptığınız kuruluşlardan, şirketlerden biliyorsunuz ama Oda Başkanları ile de konuştuğunuzda aynı sıkıntıların yaşandığını gördük. Sanayinin yoğun olduğu bölgelerde sıkıntılar artarak devam ediyor. İhracatı güçlü olsun, güçsüz olsun her yerde sıkıntı söz konusu” dedi.

“DENİZLİ BORCUNA SADIK BİR ŞEHİR”

Artan konkordato talepleri, krediye erişim imkanları ve yapılandırma süreçleri hakkında görüşmek için finans sektörünün temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirten Başkan Kasapoğlu, Banka Bölge Müdürleriyle yapılan toplantıda, konkordato ve iflas söylentilerinin arttığına dikkat çekildiğini kaydetti. Denizli sanayisinin köklü ve borçlarına sadık olduğunu belirterek, finans sektöründen daha fazla destek beklediklerini ifade eden Kasapoğlu, “Denizli Sanayisi adına doğru bir perspektif koyabilmek, finans sektörüne Denizli sanayisini anlatabilmek adına böyle bir toplantı tertip ettik ve 9 bankanın Bölge Müdürleri ile bir araya geldik. Onlara Denizli'nin durumunu anlattık. Denizli'nin ihracatını anlattık, sanayisini anlattık. Oradaki en önemli argümanlardan biri şu; Denizli'nin takipteki kredi oranı Türkiye ortalamasının çok altında. Türkiye'deki kredilerin %1,7'si takibe düşüyor. Denizli'de bu oran binde 7. Denizli'nin bir borç ödeme gayreti var. Denizli borcuna sadık bir şehir. Yıllar boyunca da hep bu şekilde devam etmiş. Sanayi Odası olarak, finans dünyasına arkamızda olmalarını, bunun bir süreç olduğunu, Denizli'de köklü firmalar olduğunu ve bu süreci hep birlikte el ele atlatacağımızı konuştuk” ifadelerini kullandı.

DENİZLİ SANAYİSİ VERİMLİLİK YOL HARİTASI OLUŞTURULUYOR

Denizli Sanayi Odası ve Pamukkale Üniversitesi iş birliğiyle 11 Haziran tarihinde 200’e yakın kayıtlı katılımcı ile gerçekleştirilen Denizli Sanayisi Verimlilik Çalıştayı’nın Sonuç Raporunda son aşamaya gelindiğini belirten Başkan Kasapoğlu, firmaların rekabet güçlerini artırmak için verimlilik çalışmalarına önem verdiklerini vurguladı. Denizli firmalarının verimlilik düzeylerinin değerlendirildiğini kaydeden Kasapoğlu, “Önümüzdeki günlerde Çalıştayımızın Sonuç Raporunun detaylarını alacağız, sizlerle ve sektörlerimizle paylaşacağız. Detaylı, özenli, titiz bir çalışma yürütüldü. Ben hocalarımızdan hem tüm sanayinin verilerini değerlendirecek özet bir yönetici raporu talep ettim. Hem de sektör sektör firmaları ve verimlilik algılarını değerlendirdiğimiz bir rapor hazırlamalarını da istedim. Önümüzdeki günlerde bu raporu da paylaşıyor olacağız” dedi.

“TEKSTİL SEKTÖRÜNDEKİ İHRACAT RAKAMLARINDA DÜŞÜŞ”

Toplantıda, Türkiye ve Denizli'nin ihracat rakamları ve büyüme verileri de detaylı bir şekilde incelendi. Ağustos ayında Denizli'nin ihracatında yüzde 10'luk bir artış yaşanmasına rağmen, sanayideki büyüme oranı düşüş gösterdi. Özellikle tekstil sektöründeki düşüşe dikkat çekildi.

Türkiye ve Denizli ihracat rakamlarını değerlendiren ve tekstil sektöründe yaşanan azalışa dikkat çeken Kasapoğlu, “Ağustos 2024'te 388 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu önceki aya göre %10'luk bir artış. Geçen yılın aynı ayına göre de %6'lık bir artış. Ağustos ayına baktığımızda en yüksek 2001 yılında 400 milyon dolarlık ihracata ulaşmıştık. Ağustos ayında yine aynı rakamlara yakın, iyi bir ihracat rakamı elde ettik diyebiliriz. Denizli ve Türkiye ihracatını karşılaştırdığımızda, bir önceki aya göre %10. Bir önceki yıla göre kümülatif değişim %2,44. Türkiye ihracatında bu rakam %3,86. İhracat kilogram fiyatımız 1,54’ten 1.44'e gerilemiş durumda. Tekstil sektöründeki düşüş devam ediyor. 8 aylık ihracatımız bir önceki yıl 952 milyon dolardan 931 milyon dolara geldi. Elektrik, elektronik ve demir dışı metaller bunun içinde. Ağırlıklı olarak kablo ve bakır var. Bu iki sektör 6 aydır tekstil sektörünün önünde gidiyor. Tekstil sektörü bir önceki yıla bakarsanız 1. sıradayken şimdi 2. sıraya gerilemiş durumda” dedi.TÜİK tarafından açıklanan büyüme verilerini de değerlendiren Başkan Kasapoğlu, “Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2024 yılı ikinci çeyreğinde %2,5 arttı. İlk çeyrekteki artışımız %5,3'tü. Yavaşlayarak, 2. çeyrekte %2,5'a geriledi” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }