Aktüel

Dolandırıcılığın Karşılığı Mapusluk mudur?

Av. Muhammet Çağlar Çetin, dolandırıcılık suçunun cezasının bir yıldan başlayıp, beş yıla kadar hapis olduğunun altını çizerek, dolandırıcıların bir kez daha düşünmesi gerektiğini söyledi.

Dolandırıcılık suçuyla ilgili bilgiler veren Avukat Muhammet Çağlar Çetin, “Suçu işlediği sabit olan sanığa kanun koyucumuz tarafından bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılması şeklinde emredici bir düzenleme mevcuttur” dedi.

Avukat Çağlar Çetin, “Dolandırıcılık suçu en temel şekliyle bir karşılıksız yararlanma eylemidir. Kanundaki tanımı ise hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp onun ve ya başkasının zararına olacak şekilde kendine ve ya bir başkasına yarar sağlayan kişiye hakız fayda sağlama durumudur.  Dolandırıcılık suçunun temel ve basit biçiminin kovuşturması Asliye Ceza Mahkemesinin görev alanı içerisinde tanımlanmıştır. Türk ceza kanununun 157. Maddesinde temel ve yalın hali tanımlanan dolandırıcılık suçunun karşılığı olarak; suçu işlediği sabit olan sanığa kanun koyucumuz tarafından bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılması şeklinde emredici bir düzenleme mevcuttur “ dedi.

DOLANDIRICILIK “ SUÇUN NİTELİKLİ HALİDİR”

Dolandırıcılık suçunun, suçun nitelikli hali olduğunu belirten Avukat Çetin, “Ceza kanunumuzun sistematiğinde somut, sabit ve birbirinden farklı eylemlerin tamamı için ayrı ayrı suç maddeleri  düzenlemek ve vasıflandırmak yerine; temel-kök suç ile eylem yapısı ve eylem tipinde benzeş ve fakat suçun işlenişi ve dış dünyada meydana getirdiği neticeler açısından farklı kök suçtan türeyerek nitelikli bir hal alan türemiş suçları; Kök Madde başlığı altında, alt fıkra ve bentlerde ‘Suçun Nitelikli Hali’ olarak tanımlamakta ve mezkur suçun karşılığı olan cezayı nitelikli suçun tanımlandığı fıkra ve bent içerisinde düzenlemektedir. Kök suç olan dolandırıcılık eyleminin günümüzde en aygın rastlanılan nitelikli hallerinden biri de; Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesidir.  Nitelikli dolandırıcılık suç tipleri TCK`nun158. Maddesinde,  kanunun 1. fıkrası ile 11.Fıkrası arasında detaylı ve kazuistik biçimde sayılmıştır” dedi.

“UZLAŞTIRMACLIK ON YILDAN BU YANA YAYGIN OLARAK KULLANILMAKTA”

Dolandırıcılık suçunda uzlaştırmacıların görevi hakkında da bilgiler veren Av. Çetin, “Temelde kök suç olarak tanımlanmış olan dolandırıcılık suçunun; gelişmiş, farklı yetenek ve farklı araçlar kullanılarak birtakım resmi ve ticari kurum ve unsurlar alet edilerek daha vasıflı, daha tehlikeli ve insanları yanıltmaya daha muktedir bir haliyle işlenmesi durumunda nitelikli dolandırıcılık suçundan bahsedilebilmekteyiz. Dolandırıcılık Suçu; Türk Ceza Kanunu`nun Onuncu bölümü olan mal varlığına karşı suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. Dolandırıcılık suçunun düzenlemiş olduğu bölümü ismen zikretmemizin nedeni ise uzlaştırıcılık kurumundan bahsedecek olmamızdır.  Ceza Muhakemesi Kanununa, kanunun yürürlük tarihinde daha sonra özel bir düzenleme ile dahil edilen uzlaştırıcılık kurumu yaklaşık on yıldan bu yana adli makamlar tarafından yaygın biçimde uygulanmakta olduğu gibi, Cezai soruşturmanın tarafı olan müşteki ve şüpheli vatandaşlar tarafından da; hızlı, pratik, çözümcü ve barışçıl olması hasebiyle uygulanması büyük oranda benimsenmiş ve uzlaştırmaya konu dosyalarda uzlaşma sonucu ile kapatılan soruşturma dosyası sayısı gün be gün artmıştır.” Dedi.

TÜRK CEZA KANUNU (TCK)’DA DOLANDIRICILIK SUÇU

Türk Ceza Kanunundaki maddeleri açıklayan Av. Çağlar Çetin, “Türk Ceza Kanununda tanımlanmış olan hapis cezası yıl aralıkları açısından düşük cezaları gerektiren suçlar kapsamında uygulanma alanı bulan uzlaştırıcılık kurumunun uygulanma alanını ceza soruşturmasında mağdur -müşteki sıfatına sahip tarafların üzerlerinde özgürce irade muhtariyeti olan haklarına arşı işlenmiş suçlar olarak da yorumlayabiliriz. Belirttiğimiz gibi dolandırıcılık mal varlığına karşı işlenebilir suç olması hasebiyle kanun koyucumuz dolandırıcılık suçunun yalın-çıplak halini uzlaştırma kurumuna tabi tutmuştur. Uzlaştırıcılık kurumunu, dolandırıcılık suçunun yalın hali açısından inceleyecek olursak: Adalet Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş uzlaştırıcılar; kendilerine bulundukları illerdeki Cumhuriyet Başsavcılıklarının Uzlaştırıcılık Bürolarınca tevdi edilen dosyalarda şüpheli ve mağdurları bir araya getirerek, tarafların diyalog ve anlaşma zeminine çekilmesi, suça konu, mağduriyetin giderilmesi ve mağduriyetin giderilmesinin karşılığında müşteki tarafça şikayetten vazgeçilerek tarafların uzlaşması sürecini yürütürler. Uzlaşmaya varılmasıyla soruşturma dosyası Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatılır."

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }