Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, merdiven altı işletmelerin yasal statü kazanması için önemli bir projeye ev sahipliği yapacak. TESK ESYEM belgelendirme kuruluşu ve Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğiyle hayata geçirilen bu proje, esnaf ve sanatkarların iş yeri açma ruhsatı olmayan işletmelerini belgelendirerek yasal hale getirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, Denizli'nin pilot bölge olarak seçilmesi, Türkiye genelinde benzer uygulamaların öncüsü olma özelliği taşımaktadır. Proje, özellikle emlakçılık, galericilik gibi sektörlerde belgesiz çalışmanın sona erdirilmesi amacıyla hayata geçiriliyor. Belgesiz işletmelerin kalmaması için atılacak adımlar, esnafın yasalara uygun bir şekilde faaliyet göstermesini sağlayacak.

A W300430 02

PROJEYLE, KAYITLI EKONOMİYE KATKI SAĞLANMASI BEKLENİYOR

Belgelendirme süreci ile esnaf ve sanatkarlar, meslek yeterlilik kurumu (MYK) belgeleri aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın ustalık sınavlarına katılma hakkına sahip olacak. Bu durum, esnafın mesleki yeterliliklerini kanıtlaması ve iş yerlerinin yasal statüye kavuşması açısından büyük bir fırsat sunuyor. Proje, Denizli'deki esnaf ve sanatkarların tüm dünya çapında geçerli belgelere ulaşmalarını hedefliyor. Bu belgelendirme sürecinin, esnafın ekonomik gücünü artırması ve kayıtlı ekonomiye katkı sağlaması bekleniyor. Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bu projeyi destekleyerek esnafın belgelerini en kısa sürede alabilmesi için çalışmalara hız verileceği duyuruldu.

A W300430 04

“MERDİVEN ALTI BİR İŞLETME KALMAYACAK”
TESK ESYEM İktisadi İşletme Müdürü Ertekin Soyer, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile aydınlatma amacıyla gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, merdiven altı işletmelerin yasal statü kazanmaları için gerekli adımları atıldığını belirtti. Denizli'den başlayarak, iş yeri açma ruhsatı olmayan işletmelerin belgeye kavuşması için çalışmaların hızlandırılacağını vurgulandı. TESK ESYEM olarak Denizli'deki esnaf ve sanatkarlara hızlı bir şekilde belgelendirme yaparak, tüm dünya çapında geçerli belgelere sahip olmalarını sağlamak için çalışacaklarını belirten Soyer, “Mehmet Ali Erbeği Başkanım öncelikle Denizli'mizden başlamamızı ve buradaki esnaf ve sanatkarımızın aydınlatılmasını istedi. Burada bizim amacımız merdiven altı çalışan işletmelerin iş yeri açma ruhsatı olmayan işletmelerin bir an önce belgelerine kavuşup yasal olarak bu prosedürlere devam etmesidir. Bu kapsamda bizim esnaf odalarına birliğine kayıtlı üyelerimize bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik.

Enflasyon Rakamları Açıklandı: ENAG’a Göre Yüzde 88,63, TÜİK’e Göre Yüzde 49,38 Enflasyon Rakamları Açıklandı: ENAG’a Göre Yüzde 88,63, TÜİK’e Göre Yüzde 49,38

Artık günümüzde belgesiz iş yapmak zorlaştı. Özellikle belediyeler, iş yeri açma ruhsatı veren belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bu belgeleri arıyorlar. Dolayısıyla bizim esnaf ve sanatkarlarımızın bu işi bilen alaylı şartlarla yetişen esnaf sanatkarlarımızın en hızlı şekilde belgeye ulaşabilmelerin yolu meslek yeterlilik kurumu MYK belgelerinden geçmektedir. Tüm Türkiye çapında hizmet veriyoruz ve ilk olarak Denizli'de başladık. İnşallah buradaki esnaf ve sanatkarlarımızı da hızlı bir şekilde belgelendirip iş yerlerini yasal statü altında yapmalarını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
.A W300430 01

“PİLOT BÖLGE OLARAK DENİZLİ'NİN OLMASINI İSTİYORDUK”
Denizli Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkan Vekili Osman Üçgül ise proje için 6 aydır yapılan görüşmelerin neticesinde mesleki yeterlilik kursuları ile ilgili çalışmalar başlatıldığını belirtti. Bölge olarak bu proje kapsamında Denizli'nin pilot bölge olması için çaba harcadıklarını vurgulayan Üçgül, “Biz ekip olarak başta Mehmet Ali Erbeği başkanımız olmak üzere 6 aydır Ankara'daki yapmış olduğumuz Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ile yapmış olduğumuz görüşmelerin neticesinde zaten var olan mesleki yeterlilik kursuyla ilgili bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma Türkiye genelinde tüm odalarda devam edecek.

Editör: Orhun Çoban