Denizli'nin Çameli ilçesinde, kentin coğrafi, kültürel, turizm, sosyoekonomik yapısı ve kalkınma modelleri başlıkları altında uzman akademisyenler tarafından gerçekleştirilen "Çameli Sempozyumu" devam ediyor. Bilim insanları ve alanında uzman isimlerce yapılan araştırmalarla ilçenin adeta röntgeni çekildi. Öyle ki, bilimsel araştırmalar Çameli ile ilgili doğru bilinen yanlış tarihi bilgileri de ortadan kaldırdı. İlçeni adeta tarihi yeniden yazıldı. Sempozyumun Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde devam eden 2. gününde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, ilçe tarihinin yeniden yazıldığı o ilginç detayı da paylaştı.
“GERÇEK BAŞKAYMIŞ”
Sempozyumla Çameli’nin tarihine ışık tuttuklarını ifade eden Arslan, “Bilimsel araştırmalar ve veriler Çameli’nin tarihini yeniden yazılacağını gösterdi. Atadan oğula aktarıldığı şekliyle, kulaktan kulağa biz şunu biliyorduk! Özellikle Çameli’ye ilk yerleşimci olarak Konya Karaman’dan geldiğimiz veya başka bölgelerden geldiğimiz rivayetleri vardı ama bilimsel bir çalışmamız yoktu. Özellikle Dr. Şevket Can, yaptığı çalışmayla Osmanlı arşivlerinden yararlanarak Çameli tarihini gerçek anlamda ortaya çıkardı. Çameli’nin Osmanlı döneminde Mihrişah Sultan Vakfı’na ait olan dört çiftlikten ibaret olduğu ve sınırlarının da nerelerden geçtiği ve bölündüğü ortaya çıktı. Çameli İlçemizde gerek Köyceğiz’e bağlı bir bölgesi, Menteşe Sancağı’na bağlı bir bölgesi ve bizim hiç bilmediğimiz, bize yakın olan Burdur Gölhisar İlçesinin Pırnaz Köyüne bağlı olduğunu ilk defa duymuş olduk. Meykir Gölü olarak geçtiğini öğrendik. En önemlisi ise bizler kulaktan dolma bilgiyle Çameli’nin tarihini çok kısa olarak tanımlıyorduk. Ancak yapılan sunumlarda da 1100-1200’lü yıllarda bile Çameli’de yerleşim yeri olduğunu görmüş olduk. Sadece Konya Karaman’dan göç edenlerle sınırlı değil, Çameli’de tarih her zaman var olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya çıktı. Milattan önce de, Roma ve Genç Bizans Dönemi’nde de Çameli vardı. Şu anda da burada belirlemiş olduk. Çameli’nin tarihini yeniden şekillendirmiş olduk. Sempozyum kitapçığımızı yayınladığımız zaman da vatandaşlarımız bildiriyi okuyabilecekler. Araştırmasından dolayı Dr. Şevket Can hocamıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMALARINI DESTEKLEYECEĞİZ”
Çameli’ne en yakın uygarlığın Bamun’lar olduğunu ifade eden Başkan Arslan, “ Milattan öncesine dair de bulgular var. Bize de en yakın olanı Bamun Uygarlığı. Bamun Uygarlığının bölgesi Burdur Pırnaz’dan başlayıp, Çameli Cumalanı’na kadar geliyor. Deyne’deki anıt mezarda yine bize yol gösteriyor. En önemlisi ise Merkez Yeni Mahallede bulunan kazı alanı… Onu da genişletmeyi düşünüyoruz. İnşallah orada maddi olarak destekleyeceğiz. Pamukkale Üniversitesi ve Celal Şimşek hocamız bizlere destek verecek. Yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan değerleri hem turizme kazandırmak için hem de geçmişimizi öğrenmek adına uğraş vereceğiz” dedi.
“ENDEMİK BİTKİ VE KUŞ TÜRLERİ KONUSUNDA DA ÇOK ZENGİNİZ”
Endemik bitki ve kuş türleriyle ilgili de araştırma yapıldığını ve Çameli’nin bu konudaki eksiğinin de gün yüzüne çıktığını ifade eden Arslan, “Her sunumda değişik şeyler çıkıyor. Denizli’de araştırma yapılmayan tek bölge olarak biz kalmışız. Bu eksiğimizi de burada görmüş olduk. Şu anda Çameli’de 150’ye yakın endemik tür, 600’e yakında diğer türlerden tespit edildi. Çıkan sonuç Denizli’ye oranın yüzde 24’üne tekabül ediyor. Mevcut ortamda Denizli ortalaması yüzde 17 olarak açıklandı. Buradan da anlayacağımız gibi Çameli’de en fazla endemik tür olan bölgelerden bir tanesi. Kuş türleriyle ilgili de ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Ülkemizde 600 üzerine kuş türü yaşarken, Denizli’de bu rakam 300; Çameli’de ise 150 olarak tespit edildi” ifadelerini kullandı” dedi.