Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) kapsamında, projenin uygulandığı 3 yılda ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflere ülke çapında 42,3 milyon lira, Denizli’de ise 1,2 milyon lira hibe desteği verildi.
Kooperatif ve üst kuruluşlarının üretim ve istihdama katkısı olacak yatırım projelerinin desteklenmesi, faaliyetlerinde etkinlik ve verimliliğin sağlanması, teknoloji ve yeni üretim tekniklerinden yararlanmalarına katkıda bulunulması ve bireysel tasarrufların uygun kooperatif girişimcilik modelleri ile ekonomiye kazandırılması amacıyla 2020 yılında hayata geçirilen programla, kooperatiflerin üretim ve istihdama katkısı olacak projelerinde makine veya ekipmanla ilgili mal alımları destekleniyor.
Ortaklarının en az yüzde 90'ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerin işletecekleri yaşlı ve engelli bakım merkezleri, çocuk kulüpleri, kreş ve gündüz bakımevlerinin demirbaş eşya niteliğindeki yatırım malı alımlarına, ürettikleri ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasına ilişkin sergi ve fuar katılımlarına yönelik hizmet alımlarına ve projelerine ilişkin nitelikli personel istihdamlarına destek sağlanıyor.
KOOPDES kapsamında 2020'de ilk uygulama olarak ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden 3 kooperatifin projelerine 328.998,43 TL tutarında hibe verildi. Programın ikinci yılı olan 2021'de de kadın emeğini değerlendirme amacı güden 3 kooperatife 301.368,75 TL tutarında hibe desteği verildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 2022 yılı içerisinde de KOOP-DES kapsamında ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden 4 kooperatifin projesine 477.187,50 TL hibe desteği sağlandı. Böylece, programın uygulandığı son 3 yılda kadın kooperatifleri yaklaşık 1,2 milyon TL hibe ile desteklendi.
KADIN KOOPERATİFLERİNE YÖNELİK EĞİTİM FAALİYETLERİ
Ticaret Bakanlığı öncülüğünde Denizli Valiliğince kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik E- Ticaret, ihracat, pazarlama ve markalaşma gibi konularda eğitim ve bilgilendirme amacıyla kooperatiflerin ülke ekonomisine katkısının arttırılmasının hedeflendiği daha profesyonel bir biçimde yönetilip yönlendirilmesini sağlamak amacıyla birçok eğitim programı, seminer, konferans düzenlenmiş olup çeşitli il ve ilçelere örnek çalışma ziyaretleri yapılmıştır.
Diğer taraftan kadınların ve gençlerin istihdama, yenilikçi yaklaşımlarla katma değer üretmeye ve ülke ekonomisine olan katkılarını arttırmaya yönelik çalışmalar sürdürülebilir bir plan dahilinde devam etmektedir.