Denizli Kafkas Kültür Derneği (DKKD), Çarlık Rusyası'nın Kafkaslardan Çerkez halkını sürgüne göndermesinin 159. Yılında anma programı düzenledi. Denizli’de yaşayan Çerkesler Gazi Bulvarında kortej halinde yürüyüş gerçekleştirdi ve yürüyüş Delikliçınar Meydanında sona erdi. Gerçekleştirilen yürüyüşe Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki ve Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın yanı sıra, Denizli’de yaşayan Çerkesler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 21 Mayıs 1864’te meydana gelen olaylarda 1.5 milyonu aşkın Çerkes’in yaşamlarını yitirdiğini ifade eden ve yaşanan zulmün dünya tarafından görmezden gelindiğini ifade eden Çerkesler, tüm dünya ülkelerinin yaşanan zulmü tanımaları içinde çağrıda bulundu.
“ÇERKES HALKI RUS ZULMÜ ALTINDA KALARAK KATLEDİLDİ”
“Bugün Çerkes Soykırım ve Sürgününün 159. Yılı” diyen Denizli Kafkas Kültür Derneği (DKKD) Başkanı Sermet Al, “1773 yılında başlayıp 100 yıl süren Çerkes –Rus savaşında binlerce Çerkes’in yaşam hakkı ellerinden alındı. Binlerce yıl boyunca barış içinde Kaf Dağında yaşayan Çerkes halkı çocuk, kadın, yaşlı demeden Rus zulmü altında kalarak katledildi. 20 Mayıs’ta Kbaada vadisinde toplanan Rus birlikleri 21 Mayıs 1864 tarihinde savaşın bittiğini ve Çerkes Halkının Osmanlı topraklarına sürgün edildiğini ilan etti. Böylelikle biz Çerkeslerin vatanı da elimizden alınmış oldu. Gemilere istif edilerek adeta ölüme gönderilen 2 milyon Çerkes’ten 1,5 milyonunun açlık ve salgın hastalık sonucu hayatını kaybettiği tarih kaynaklarında yer almaktadır. Sürgün ettiği Çerkesler geri gelmesin diye Çerkes köylerinin Ruslar tarafından yakıldığı yine tarih kitaplarında yazmaktadır. Bugün Türkiye, İsrail, Ürdün, Suriye, Avrupa ve Amerika’da anavatanından uzak milyonlarca Çerkes yaşamaktadır. Dünyadaki en çok Çerkes nüfusu Türkiye’de yaşamaktadır” dedi.
“BİZLER BU ZULMÜ YAŞAYAN ATALARIMIZI SAYGIYLA ANIYORUZ”
Başkan Al sözlerine şu ifadelerle devam etti; “Dünya tarihi boyunca eşi benzeri görülmemiş bir muamele ile soykırıma uğrayıp vatanından sürgün edilen Çerkeslerin torunları olarak bizler bu zulmü yaşayan atalarımızı saygıyla anıyoruz. Denizli’de yaşayan 5000 Çerkes, Türkiye’de yaşayan 5 milyon Çerkes ve dünyanın dört bir köşesine dağılmak zorunda kalmış Çerkesler atalarının yaşadığı bu acıyı en derinden hissediyoruz ve yapılan zulmü tüm dünyanın duymasını istiyoruz. Her yıl 21 Mayıs’ta atalarımızı dualarla, ağıtlarla anmanın yanında artık tüm dünya ülkelerinin de bizlerin maruz kaldığı soykırımı tanımasını istiyoruz. 159 yıl önce yaşanan soykırımda ve sürgünde hayatını kaybeden atalarımızın ruhları şad olsun”