GÜNDEM

Denizli Orman Yangının Dumanı Meclisi Sardı

Denizli’de 6 gün süren orman yangını ile ilgili ihmal iddialarını milletvekilleri Meclise taşıdı. CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı’dan sonra EMEP İstanbul Milletvekili İskender Beyhan ve DEM İzmir Milletvekili İbrahim Akın da bakanın yanıt vermesi için meclise soru önergesi verdiler.

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Denizli’nin Merkezefendi ilçesi, Karcı Dağı zirvesinde 24 Ekim’de başlayan orman yangınının altıncı gününde ancak kontrol altına alınabilmesini Meclis gündemine taşıdı. Tavas ilçesine kadar sıçrayan yangına, Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nde bulunan helikopterin havalanması için gereken bedelin ödenmediği için ilk anlarında müdahale edilemediğini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya soran Bayhan, yangının yaratabileceği olumsuz sonuçlara da değindi.

Anayasanın 169. maddesi gereğince devletin ormanları koruması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli tedbirleri alması, yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini hatırlatan Bayhan, “Orman yangınlarına müdahale için gerekli ekipman, araç ve personel sayısı nedir? Karcı Dağı zirvesinde başlayan orman yangınında, gerekli ekipman, araç ve personel sayısının yeterli olup olmadığı ve mevcut kaynakların uygunluğu nasıl değerlendirilmiştir?” diye sordu.

Bayhan’ın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya ilettiği diğer sorular şu şekilde oldu:

Orman yangınlarına müdahale için gerekli ekipman ve hizmetlerin satın alımı genellikle daha ekonomikken, neden kiralama ve dışarıdan hizmet alımına yönelmektedir?  Dışarıdan hizmet alımı ile araç satın alma yoluna gidilmesi arasındaki bütçe farkı hesaplanmış mıdır? Eğer hesaplandıysa, bu iki yöntem arasındaki maliyet farkı nedir? Yangına müdahale edecek personel için periyodik bir eğitim takvimi mevcut mudur? Ayrıca, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri ile bu önlemlere uygun ekipmanlar tam olarak sağlanmakta mıdır? Her bölge için ayrı bir acil eylem planı var mıdır? Eğer varsa, neden yangınlar 5 günden fazla sürmüştür? Yanan bazı ormanlık alanların imara açıldığına dair örnekler bulunmaktadır. Yanan orman alanlarının imara ve ranta açılmaması için yasal düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz? Ormanlık alanların yeniden ağaçlandırılması için herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Yetkililerin ihmalleri nedeniyle büyüyen yangınlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Eğer başlatılmışsa, bu soruşturmaların sonuçları ne olmuştur?

“MÜDAHALEDE YETERSİZ KALINDIĞI DOĞRU MUDUR?”

DEM Partisi İzmir Milletvekili İbrahim Akın da meclise verdiği soru önergesinde, yangının söndürülmesinde bir ihmal var mı diye sordu.

Akın, ormanların korunması yetkisinin bakanlıkta olduğunu belirterek, “Denizli’de çıkan orman yangınlarına müdahalede yetersiz kalındığı, havadan müdahalenin zamanında gerçekleştirilmediği ve bu eksiklikler nedeniyle yangının yayılmaya devam ettiği, yangının ancak 6. günde kontrol altına alınabildiği belirtilmektedir.

Konuyla ilgili yerel basında çıkan haberler bu yönde olmuştur. Haber yapan gazeteci Bülent Öztürk Şifre Haber’de yer alan 27 Ekim 2024 tarihli haberinde ‘Denizli’yi günlerdir yakıp kavuran orman yangını başladığında, yangının çıktığı Karcı Dağı’nın dibinde hazır bekletilen Ruslara ait helikopter, bakanlığın ihaleyle işi verdiği aracı şirket tarafından, Rus helikopter şirketinin paralarını ödemediği için pilotlarını da geri çekmesi nedeniyle’ söz konusu helikopterin yangına müdahale edemediğini ifade etmektedir.

Yangına zamanında havadan müdahale edilememesinin nedeni olarak, yangın söndürme işi için ihaleyi alan şirketin (MGİ) alt firmalara ödeme yapmaması ve bu firmaların da helikopterlere yakıt vermeyi durdurması olduğu doğrumudur?” diye sordu.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }