Ağustos ayı ihracat verileri açıklandı. Ülkemiz ihracatı yüzde 2,4 artışla 22,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı yüzde 6 artışla 389 milyon dolar seviyesinde kaydedildi.
Denizli İhracatçılar Birliği'nce kayda alınan ihracat ise yüzde 10,8 artışla 314 milyon dolar oldu. Böylelikle Denizli ve DENİB ihracatı, 2024 yılının en yüksek ikinci aylık ihracatları olarak kayıtlara geçti. Denizli ihracatı 9. sıradaki yerini korumaya devam etti.
“YILIN İLK 8 AYINI FARKLI DEĞİŞKENLERE RAĞMEN ARTIDA KAPADIK”
Denizli'nin ilk 8 aylık ihracat rakamlarını değerlendiren DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, "Ocak-Ağustos döneminde, Denizli ihracatı yüzde 2,4 artışla 2,9 milyar dolar, DENİB tarafından kayda alınan ihracat ise yüzde 5,9 yükselişle 2,3 milyar dolar oldu. Yılın ilk sekiz aylık dönemini farklı değişkenlere rağmen artıda kapadık. Öncelikle küresel talepteki cansızlık ve jeopolitik risklerin sadece bizim ihracatımızı değil, küresel ihracatı da etkilediğini net bir şekilde görüyoruz. Üretim maliyetlerindeki artış ve son dönemde yukarı yönlü hareket etse de kurların çok uzun süre sabit seyretmesi, Türkiye’yi ihracatta pahalı bir ülke haline getiriyor. Asya’daki rakiplerimize göre yüzde 40 bandında, Avrupa’daki rakiplerimize göre de yüzde 20 civarında daha pahalıyız. Bu durum fiyat tutturmada ihracatçılarımızın sorun yaşamalarına sebep oluyor.
ÖNDE GELEN SEKTÖRLERDE İHRACAT GÖRÜNÜMÜ
Sektörlerin ihracat rakamlarına değinen Memişoğlu, "Ağustos ayında Denizli ihracatını sektörel olarak değerlendirdiğimizde; tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 2,3 artışla 131 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 3,6 artışla 81 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 17,2 artışla 53 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 18 azalışla 22 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 7,8 azalışla 21,8 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Ağustosta makine ve aksamları sektörü ihracatı 2 katın üzerinde artışla 10,8 milyon dolar oldu. Öte yandan otomotiv, çimento-cam-seramik ve toprak ürünleri, kuru meyve, fındık ve iklimlendirme sektörlerindeki ihracat artışları da dikkat çekti" dedi.
ZİRVEDE İNGİLTERE’DE VAR
"Ağustos ayı ihracat verilerini ülke bazında incelediğimizde, ilimiz ihracatında lider konumda olan İngiltere'ye ihracatımız yüzde 0,8 azalışla 47,2 milyon dolar olarak kaydedildi" diyen Memişoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Ardından gelen ABD’ye ihracatımız yüzde 13,3 artışla 46,8 milyon dolar, Almanya’ya ihracatımız yüzde 7,4 artışla 36,1 milyon dolar, İtalya’ya ihracatımız yüzde 24,6 artışla 24,4 milyon dolar, Hollanda’ya ihracatımız yüzde 13,5 artışla 21,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Ağustos döneminde Denizli’den toplam 177 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Ağustosta Denizli’den İsveç, Yunanistan ve Suudi Arabistan’a olan ihracat artışları dikkat çekti. 2024’ün ikinci çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 2,5 oldu ve beklentilerin altında gerçekleşti. Beklenti yüzde 2,95 seviyesindeydi. Çeyreklik bazda ise yüzde 0,1'lik sınırlı bir büyüme izlendi. Büyümenin yüksek faizler ve sıkılaşma etkisiyle yavaşladığı yorumunu yapabiliriz. Dış talep açısından değerlendirdiğimizde, ihracat büyümesi neredeyse sıfır düzeyinde seyretti. İthalat kanadındaki veriler ise tüketime paralel olarak yüzde 5,7 geriledi. Net ihracatın büyümeye katkısı 1,3 puan oldu"