Güney Ege Kalkınma Ajansı 2024 Yılı Teknik Destek kapsamında, Denizli İhracatçılar Birliği’nin tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik yürüttüğü “Sürdürülebilir Geleceğe Denizli Tekstili Birlikte Yol Alıyor” projesi DENİB Hizmet Binasında bugün başladı. Toplamda 5 gün sürecek olan proje eğitiminde tekstil ve konfeksiyon, gıda, döngüsellik, su, kaynak ve enerji verimliliği, atık yönetimi, karbon ayak izi ölçümleme konular ele alınacak.

A W315035 05

"1 MİLYAR 53 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPILDI"
Toplantıda konuşan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Ocak ve Eylül ayları arasında Türkiye geneli ve aynı zamanda Denizli'deki tekstil ve konfeksiyon ihracatı hakkında açıklamalar yaptı. Memişoğlu; Türkiye genelinde tekstil ihracatı, yüzde 6,3 azalışla 20 milyar 630 milyon dolar olurken Denizli’de ise aynı dönemde yüzde 2,3 azalışla 1 milyar 053 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Benzin ve Motorine Zam Geliyor! Benzin ve Motorine Zam Geliyor!

Denizli'nin tekstil ve konfeksiyon sektörü ihracatında ilk 10 ülkeye sıralandığında 7'sinin AB ülkesi olduğunu belirten Hüseyin Memişoğlu, “Tekstil-konfeksiyon sektörünün ülkemiz ve ilimizdeki önemli konumuna belirtmek istiyorum. Türkiye genelinde, tekstil-konfeksiyon sektörü, otomotiv ve kimyevi maddeler sektörlerinden sonra üçüncü sırada yer alıyor. Yine ülke genelinde, ihracat birim değeri 1,50 dolarken, tekstil-konfeksiyon sektöründe 8 dolar seviyesinde. Denizli genelinde ise; tekstil-konfeksiyon, lokomotif sektör olarak lider konumunu sürdürüyor. İlimizin ihracat birim değeri 2,15 dolarken, tekstil-konfeksiyon sektöründe bu değer 9,6 dolar seviyesinde. Kısaca, tekstil-konfeksiyon sektörü katma değerli ihracatıyla ön sıralardaki yerine koruyor.

A W315035 01

Tekstil-konfeksiyon sektöründe ihracatın sürdürülebilirliği, üretimin, istihdamın ve inovasyonun sürdürülebilirliği anlamına geliyor. İlimizin tekstil-konfeksiyon sektörü ihracatında Avrupa Birliği ülkelerinin payı yüzde 66 oranında. En fazla ihracat yaptığımız ilk 10 ülkeyi sıraladığımızda ise; ilk 10 ülkenin 7’sinin AB ülkesi olduğunu görüyoruz. Bu nedenle, Avrupa Birliği’nde gerçekleşen sürdürülebilirlikle ilgili tüm gelişmeler Denizlili ihracatçıları çok yakından ilgilendiriyor. Avrupa pazarımızın devamlılığı için bu gelişmelerin yakından takibi ve uyum süreci için projemizi hayata geçirdik" dedi.


A W315035 04

Tekstil ve konfeksiyon hakkında bilgileri aktaran ve aynı zamanda projedeki eğitimin 5 gün süreceği ve adım adım eğitimde nelerin aktarılacağını dile getiren Memişoğlu, "GEKA 2024 yılı teknik destek programı kapsamında bu sene belirlenen temalar; Dijital ve Yeşil Dönüşüm, Ekonominin Çeşitlendirilmesi ve Kadın Girişimciliği ve Kadın İstihdamı olarak belirlendi. Yeşil dönüşümün tekstil ve konfeksiyon sektörleri için bir tercih değil zorunluluk olması, ayrıca, bu sektörlerde kadın çalışan oranının da yüksek olması programda yer almak istememizin diğer sebebi oldu.

Tekstil ürünlerine yönelik artan su ve enerji ihtiyacı, çevre üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Gıda, inşaat ve ulaşımdan sonra çevresel etkisi yüksek olan dördüncü sektör olarak sıralanıyor. Su ve kaynak tüketimi açısından da üst sıralarda yer alıyor. Projemizde genel olarak ele almak istediğimiz konular sürdürülebilirlik ana ekseninde, döngüsellik, su, kaynak ve enerji verimliliği, atık yönetimi, karbon ayak izi ölçümleme gibi konular oldu." Dedi.

Editör: Orhun Çoban