Türkiye’de yasal olarak satılan cep telefonları yıllık 10 milyon adete kadar düşerken kayıt dışı satılan cihaz sayısının 3,5 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Yolcu beraberinde getirilen cihazlarla bu rakamın 5 milyona ulaşabileceği belirtiliyor.

KDV VE YÜZDE 50'LİK ÖTV YURTTAŞI ZORLUYOR

Yeniden Değerleme Oranı Belli Oldu: Vergi Ve Harçlar Ne Kadar Artacak? Yeniden Değerleme Oranı Belli Oldu: Vergi Ve Harçlar Ne Kadar Artacak?

Cep telefonlardaki vergilerin ve taksit sınırlamalarının kayıt dışı satışları teşvik ediyor. Cep telefonlarına uygulanan Kültür Bakanlığı payı, TRT bandrolü, KDV ve yüzde 50’lik ÖTV ile fiyatlar yurttaşlar için ciddi bir yük haline geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) aldığı kararla da 12 bin TL üzerindeki telefonlar için taksit sayısının 3 ayla sınırlanması alımı zorlaştırıyor.

ÖTV VE TAKSİT DÜZENLEMESİ ÇAĞRISI

Sektör temsilcileri, ÖTV’nin yüzde 50’den yüzde 20’ye düşürülmesi ve taksit sınırının 12 bin TL’den 30 bin TL’ye yükseltilmesiyle kayıt dışı satışların azalacağını ifade ediyor. Böylece yurttaşların yasal yollarla telefon alımına yöneleceğini ve devletin vergi gelirlerinin artacağını savunuyor.

VERGİ KAYBI VE SİSTEM AÇIKLARI

Türkiye’de ortalama bir cep telefonunun fiyatı 17 bin TL iken, bunun 8 bin 650 TL’si vergilere gidiyor. Kayıt dışı satışlardan kaynaklanan yıllık vergi kaybı ise 30 milyar TL’yi aşıyor. Ayrıca, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) tanıdığı "anakart değişimi" yöntemi ile yurtdışından getirilen üst segment cihazlarda IMEI kaydı bypass edilebiliyor. Şu anda IMEI kaydı için 31 bin 602 TL olan harcın gelecek yıl 45 bin TL’ye çıkarılması bekleniyor. Turnacı, anakart değişim başvurularının bu yılın ilk 9 ayında 8 bini aştığını ve kayıt dışı kullanımın arttığını belirtiyor.

Editör: Orhun Çoban