Çal ilçesinin sorunlarının, çözüm önerilerinin, sahip olduğu potansiyellerin ve ilçeyi ileriye taşıyacak stratejilerin tartışıldığı çalıştaya; çok sayıda akademisyen, kamu kurum temsilcileri, meslek kuruluşu temsilcileri ve özel sektör temsilcileri ile vatandaşlar katılım sağladı.
Çal Kaymakamı Ahmet Baz, Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Karadeniz, ilçe protokolü ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen açılış programındaki konuşmalarında Çal Kaymakamı Ahmet Baz: “Çok değerli akademisyenler, kamu kurumu temsilcileri, meslek kurumu temsilcileri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan çalıştayın sonunda açıklanacak sonuç raporu, Çal’ın anayasası konumunda olacaktır. Bu sayede, bizden sonra gelecek yönetimler Çal’ın sorunlarını görüp, bu sorunların çözümü için katkıda bulunabileceklerdir” şeklinde konuştu. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan ise yaptığı konuşmasında, “Çalıştayımızın bilimsel alanda Çal’ın kalkınması için bir kırılım olacağına ve ilçemizi bir ileri seviyeye taşıyacağına inanıyorum.” dedi.
Çalıştayın ilk oturumunda “Tarım” başlığı konuşuldu. Konuşmacılar, Çal’ın tarımsal üretimi ve sorunları, çözüm önerileri, geliştirilebilecek yönleri, potansiyelleri tartışma ve soru-cevap yöntemiyle değerlendirildi.
İkinci oturumda “Turizm ve Tarih” konu edilerek, Çal’ın sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, yapılan kazılarla gün ışığına çıkarılan arkeolojik değerleri, sahip olduğu turizm potansiyeli ve gastronomi kültürü değerlendirildi.
Çalıştayın ikinci gününün ilk oturumunda “Eğitim, Kültür ve Sanat” konuşuldu. Gelişmişliğin temel taşlarını oluşturan bu konular Çal özelinde değerlendirilmiş, genel bir fizibilite yapılmış ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirildi.
Günün ikinci oturumunda insan yaşamında önemli bir yer tutan “Sağlıklı Yaşam, Bağımlılıkla Mücadele ve Spor” konu başlıkları tartışıldı.
İkinci günün son oturumunda ise “Vizyoner, Dinamik Kamu ve Yerel Yönetim Stratejileri” tartşıldı.
ÜÇ GÜN SÜREN ÇALIŞTAY, YEDİ OTURUM İLE TAMAMLANDI
Üçüncü günün ilk oturumu “Sanayi, Ticaret, Markalaşma, Kurumsallaşma” başlığıyla Denizli İhracatçılar Birliği Ar-Ge ve Organizasyon Şube Müdürü Şadiye Baykent, Halil Öztürk Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Marka Tasarım Uzmanı İlkay Günebakan, ÇALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atılsın’ın katılımıyla gerçekleştirildi.Oturumda, yerel esnafın rekabet gücünün artırılması, organize sanayi bölgesinin uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği, ulusal ve uluslararası rekabette markalaşmanın önemi vurgulandi.
Çalıştayın son oturumunda ise “Kırsal Kalkınma, Sürdürülebilirlik, İstihdam, Tersine Göç Stratejileri” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. TARSİM – Türkiye Tarım Sigortaları Merkezi Genel Müdürü Bekir Engürülü’nünmoderatörlüğünde yürütülen panele; Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nihal Yayla, İş-Kur Denizli Şube Müdürü Sedat Çolmon’un katıldı. Devlet destekli tarım sigortaları sistemi, ülkemizin tarım sektöründeki yeri ve önemi hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı panelde, ekonominin güçlenmesinde kırsal kalkınmanın gerekli olduğu belirtilerek, halkın refahını amaçlayan kırsal kalkınma sağlandığında tersine göçün de mümkün olabileceği vurgulandı.
Üç gün devam eden ve yedi oturumun gerçekleştirildiği çalıştayda konuşulan, tartışılan bütün konular değerlendirilip sonuç raporu şeklinde ilan edileceği bildirildi. Çal ilçesi için geliştirilecek stratejik planlamalarve uygulama planları içerisinde de yer alacak olan çalıştay çıktıları; ilerleyen günlerde ihtiyaç duyulması halinde eğitim, toplantı, seminer, konferans gibi faaliyet ve uygulamalara da kaynak teşkil edecek.