Buldan’ın meşhur kestanesi, bölgede 800 metre ve üzeri yüksek rakımlı yerler ile dağların kuzey yamaçlarda yetiştiriliyor. Kestane ilçede Alandız, Kurudere, Kaşıkçı, Yeniçam, Hasanbeyler ve Yayla Mahallelerinde doğal ortamda ve kültüre alınmış şekilde üretiliyor.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Buldan'ın Alandız, Kaşıkçı ve Kurudere mahallelerinde zorlu kestane hasadı tamamlandı. Örtü altında bekletilen kestanelerin patozdan geçirilmesiyle ürün piyasaya çıktı. İriliği ve lezzetiyle dikkati çeken Buldan kestanesi yurtiçinde daha çok Bursa, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirlere gönderiliyor. Yurt dışında ise, Arap ülkelerinin büyük çoğunluğunu oluşturduğu Körfez ülkelerine ihraç ediliyor.
“DOĞALLIĞI BOZULMADI”
Bölge itibariyle dışarıdan aşı kalemi ve fidan getirilmediği için kestane hastalıklarının görülmediğinin önemine dikkat çeken üretici Esen Yenilmez, "Yayla köylerimizde bulunan kestane ağaçlarının yetiştiği alanlar genellikle orman içi olup, deniz seviyesinden yüksekliği 780-1175 metre arasındadır. Yöremizin ekolojik açıdan kaliteli Organik Kestane yetiştiriciliğine uygun olması ve bu yörelerdeki kestaneliklerde mürekkep hastalığı ve dal kanserinin bulunmaması, Buldan kestane yetiştiriciliğinin ülkemiz açısından önemini göstermektedir. Kestane yetiştiriciliğinde, kaliteli kestane, orman içi arazilerden elde edilmektedir. Çünkü orman, kestanenin istediği rutubetli ortamı oluşturarak kalitenin yükselmesini sağlamaktadır. Toplam 850 dekar alanda 340 ton kestane üretimi yapılmaktadır. Üretilen kestaneler organik ürün sertifikasına sahiptir. Bu nedenle hem yurtiçi pazarda hem de yurt dışı pazarda büyük rağbet görüyor, talep ediliyor" diye konuştu.