TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Sarıca, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi İlyas Haytan Toplantı Salonunda depremle sarsılan Acıpayam ile ilgili basın duyurusunu Kimya Mühendisleri Odası Denizli Şube başkanı Ömer Duysal, Jeololoji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Barış Semiz, İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Murat Şenel, Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Zeytinci’nin katıldığı basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı.

5 BİN KİŞİYİ ETKİLEDİ

Acıpayam’da, 20 Mart tarihinde depremin binlerce kişiyi etkilediğini belirten Sarıca, “TMMOB heyeti olarak 23 Nisan 2019 tarihinde deprem bölgesine tam gün süren gezimizde hem yetkili kurumlardan bazılarıyla görüşülmüş, hem de vatandaşların sorunlarını gözleme imkanı olmuştur . Deprem, meydana geldiği coğrafi bölgede yaygın bir etki yaratmıştır. Deprem takibi yapan çeşitli kurumların verileriyle 5.5 veya 5.7 büyüklüğünde gerçekleşen sarsıntı, Acıpayam ovasına dağılmış köy-mahallelerde yaklaşık olarak 5 bin kişiyi doğrudan etkilemiş, ilçe merkezinde ise ciddi hasarlara yol açmıştır. Depremden etkilenen yöre halkının ve hepimizin en büyük tesellisi, can kaybı yaşanmamış olmasıdır. Buna karşın, ovanın jeolojik özelliklerine bağlı olarak bazı mahallelerde depremin şiddeti olağan gücünün üzerinde hissedilmiş ve buna bağlı olarak yol açtığı hasar beklenenden daha fazla ve yaygın olmuştur.Bugün depremin üzerinden 36 gün geçmiştir. Bu zaman zarfında, ilk günden itibaren Kızılay ve AFAD başta olmak üzere devletin acil hizmet kurumları üzerlerine düşen görevi yerine getirmiş, depremzede yurttaşlarımızın gündelik ihtiyaç ve sorunlarının çözümü için çalışmışlardır” dedi.

YEMEK DAĞITIMI SONLANDI

Depremzedelere yönelik yemek dağıtım hizmetinin sonlandırılmasını yanlış bulduklarını belirten Sarıca, “15 Nisan tarihinden itibaren 14 köyde3 bin depremzede yurttaşımıza, AFAD tarafından verilen yemek dağıtım hizmeti sonlandırılmıştır. Halen depremzedelerin banyo-tuvalet gibi gereksinimleri sağlıklı şekilde çözülememiştir. Depremzedeler, çadırlarda ve olumsuz koşullarda yaşam mücadelesi vermektedir. Şimdi ise depremzedelerin durumu ilk günlerinde olduğundan daha farklı bir aşamaya gelmiş, o ilk dönemin yaraları ve zaiyatı kısmen telafi edilip fiziken iyileşirken; mekânsal, psikolojik ve orta vadeli sorunlar birikmeye başlamıştır. Tüm mahallelerdeki en önemli ortak sorun, hasar tespit sorunudur. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ön tespiti yapılan hasar çalışmalarının askıya çıkmasıyla birlikte, mahalle sakini depremzedelerin sürecin işleyişi konusunda aydınlatılması gerekmektedir. Bu aydınlatma işleminin yeterince yapılmadığı görülmekte olup, ilgili kurumlar gereken hassasiyeti göstermelidir” dedi.

“AFETE MARUZ BÖLGE” İLAN EDİLMELİDİR

Depremzedelerin, Devletin kendilerini yalnız bıraktığı korkusu ve kuşkusunun giderek artığını belirten Sarıca, “Denizli Valiliği tarafından 5 Nisan tarihinde açıklanan ‘Afete Maruz Bölge ilan edildi diyebiliriz’ açıklaması sonrası bir gelişme kaydedilmedi. Bu konuda Denizli Valiliği tarafından 'Afete Maruz Bölge” ilanı açıklamasının devamı gelmelidir. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Bakanlığa gönderilen ilan talep yazısının gereği yapılarak,  Acıpayam,  Bakanlar Kurulu Kararı ile resmi olarak ‘Afete maruz bölge’ ilan edilmelidir. Halkında beklentisi bu yöndedir” dedi.