Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas ile Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu’nun görüşmeleriyle önemli bir diplomatik platforma dönüştü. Etkinlikte kamu ve özel sektör profesyonelleri, Türkiye ve Avrupa’dan uzmanlarla bir araya gelerek döngüsel ekonomiye geçiş süreci kapsamlı biçimde tartışıldı.
DSO Başkanı Selim Kasapoğlu açılış konuşmasında, döngüsel ekonomiyi “çevresel zorunluluğun ötesinde, iş dünyası için bir rekabet ve inovasyon modeli” olarak tanımladı. Kasapoğlu, "Yaklaşık 2 yıldır gerçekleştirdiğimiz eğitimler ve projelerle üyelerimizin yeşil dönüşüm sürecine katkı sunuyoruz" dedi. Ayrıca Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 12,8 milyon TL’lik desteğiyle kurulacak Güney Ege Yeşil Dönüşüm ve Verimlilik Test Merkezi ile temiz üretim alanında yeni bir döneme girileceği belirtildi.
“GEÇİŞ ZORLU OLACAK AMA TÜRKİYE HAZIR”
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas konuşmasında, döngüsel ekonominin beş temel ilkesine dikkat çekti: Yeniden düşün, yeniden tasarla, geri dönüştür, ticarileştir, büyüt. Vilcinskas, “Küresel ekonomi dönüşüm geçiriyor. Doğrusal model sürdürülebilirliğini yitirdi. Türkiye’nin genç ve dinamik iş gücü, bu dönüşümde önemli bir avantaj sağlıyor” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği olarak Türkiye’ye yatırım yapmaya ve iş birliğine hazır olduklarını da vurguladı.
SANAYİDE DÖNÜŞÜME DENİZLİ ÖNCÜLÜK EDİYOR
DCube Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi A.Ş. Kurucu Ortağı Gülcan Ergün, döngüsel tasarım ve tedarik zinciri dönüşümünün önemine değinerek, "Denizli Sanayi Odası’nın çalışmaları model oluşturacak düzeyde. Bu süreci genç kuşaklara da yayarak sürdürülebilir kalkınma için adımlar atıyoruz" dedi.
Hedefler İçin İş Dünyası Yönetim Kurulu Üyesi Canberk Mersin de 2019’dan bu yana yapılan çalışmaların, Türkiye’nin küresel oyuncu olma yolunda önemli mesafeler katettiğini söyledi. “Denizli, dönüşüm yolculuğunun merkezlerinden biri oldu” dedi.
DÖNGÜSEL EKONOMİ HAFTASI’NDA SEKTÖREL ÇALIŞMALAR ÖNE ÇIKTI
Denizli Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi koordinasyonunda ve AB Türkiye Delegasyonu katkılarıyla düzenlenen etkinlik, DCube, B4G ve SKD Türkiye iş birliğinde yürütüldü. Etkinlikte “Daha az atık, daha fazla değer” teması öne çıktı.
22 uzman konuşmacının yer aldığı programda, altı ayrı oturumda şu başlıklar ele alındı:
-
Türkiye Döngüsel Ekonomi Eylem Planı
-
Türkiye’de Döngüselliğin Finansmanı
-
Nordik Ülkelerinden İyi Uygulama Örnekleri
-
Tekstilde Döngüsel Tasarım ve İnovasyon
-
Demir-Çelik ve Bakır Sektöründe Uyumlu İnovasyonlar
-
Yeni Yetkinlikler ve Paydaş İletişimi
DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLAYACAK YENİ YATIRIMLAR YOLDA
DSO Başkanı Kasapoğlu, Mayıs ayı sonunda açılması planlanan Model Fabrika ile Denizli sanayisinin dijitalleşme ve sürdürülebilir üretim yolculuğuna yeni bir ivme kazandırılacağını da açıkladı. GEKA ile yürütülen Sürdürülebilirlik Olgunluk Analizi Projesi de sanayi kuruluşlarına yönelik ikiz dönüşüm çalışmalarına zemin hazırlayacak.