GÜNDEM

8 Mart’ta Kadın Cinayetlerine Dikkat Çektiler

Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, Türkiye’de birlikte oldukları erkekler tarafından öldürülen kadınların isimlerinden Türkiye haritası oluşturdu.

Denizli Barosu’na bağlı avukatlar ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin çeşitli kentlerinde eşleri ya da sevgilileri tarafından öldürülen kadınları andı. Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukatlar cinayete kurban giden kadınların isimlerinden Türkiye haritası oluşturdu.

Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer, Komisyon Başkanı Merve Ögüt, baroya kayıtlı avukatların katıldığı anma töreni baronun hizmet binasında gerçekleştirildi. Grup adına konuşan Öğüt son bir yılda 315 kadının öldürüldüğünü, 248 kadının ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti.

‘FAİLLER AİLE ÜYELERİ…’

Öğüt yaptığı açıklamada öldürülen kadınların yüzde 87’sinin aile üyeleri ya da partnerleri tarafından öldürüldüğünü belirtti. Geçen yıl cinayete kurban giden kadınların yüzde 41’inde faillerin eşler olduğunu ve cinayetlerin yüzde 65’inin de kadınların ikametinde gerçekleştiğini belirtti.  Öldürülen kadınların en yakınlarındaki kişilerin şiddeti ile hayatını kaybettiğini savunan Ögüt; “Kadınlar en yakınlarının; baba, ağabey, eş, sevgililerinin şiddeti sebebiyle öldü. Kadınlar, şiddet eyleminde sığındıkları adli makamlardan, “kocandır, barışırsınız, bak o da çok pişman, gördün mü seni almaya gelmiş” diyerek şiddete uğradıkları evlere dönmek zorunda bırakıldıkları için öldü. Kadınlar, sokak ortasında, ölmek istemiyorum diye haykırırken öldürüldü. Şiddete tanık olanlar kafasını çevirdi, kadınları şiddetin görmezden gelinmesi öldürdü” ifadelerini kullandı.

‘ÇİÇEKLER HEDİYELER İSTEMİYORUZ’

Öğüt konuşmasının devamında; “Bugün 8 Martta kimsenin günümüzü 'kutlamasını' istemiyoruz. Çiçekler, hediyeler istemiyoruz. Uzun mücadeleler sonucu elde edilmiş kazanımlarımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğimizi bilmenizi istiyoruz”

Her vesile ile kadının yerinin evi, yegane görevinin ise annelik olduğunu vurgulayanlar, kadınları evlere hapsetmeye, hatta evden çalışma modeli getirmeye çalışanlar, seçimlerde kadın adaylara yer vermek istemeyenler, kadınları siyasi yaşamdan uzak tutmaya çalışanlar; buradayız. Hayatın her alanında; sosyal, iktisadi, siyasal yaşamda; her yerdeyiz. Dün de vardık, bugün de varız, yarın da var olacağız.

Bugün, Sekiz Mart; ataerkiye, ayrımcılığa, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı şiddete karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi, Mustafa Kemal Atatürk ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin ışığıyla ve mücadelelerimizle edinilmiş haklarımızın ve kazanımlarımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğimizi; yeniden yürürlüğe konuluncaya değin defaatle ve altını çizerek, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha haykırdığımız gündür” ifadelerini kullandı.

‘KADIN MÜCADELESİ ŞİDDETLE HESAPLAŞMA MÜCADELESİDİR”

Kadınlar olarak güçsüz olmadıklarını hatırlatan Öğüt; “Kadın mücadelesinin aynı zamanda şiddetle hesaplaşma mücadelesi olduğunun bilincindeyiz. Kimsenin lütfu olmayan, doğuştan sahip olduğumuz yaşam hakkımız; eşit, özgür, şiddetsiz yaşam hakkımız teslim edilinceye değin, her yerde; evde, iş yerinde, sokakta, kürsülerde, alanlarda yaşam hakkı diye haykırmaya devam edeceğiz.

Güçsüz değiliz; biriz, hep birlikteyiz. Hüzünlü, umutsuz, karamsar değiliz; öfkeliyiz. Kimsesiz değiliz; birbirimizin yaralarını yine biz sarıyoruz, mücadele umudumuzu yine el ele biz yeşertiyoruz.

Kaybettiğimiz emekçi tüm kadınlar, mücadelemizde ışığınız sonsuza kadar bizimle” şeklinde konuştu.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }